27.05.2011

Minimum av hva du burde kunne om insekter

I anledningen at jeg skal ha eksamen i insekter og edderkoppdyr om ikke så lenge. Tenkte jeg at det var smart (for meg og deg) at jeg skriver noe ordentlig om verdens mest vellykkede organismegruppe. Det er ingen tvil om at insektene er den mest arstrike og at deres betydning for økosystemer og mennesker er enorm.

Dette innlegget er basert på boka som er pensum for meg i faget ZOOL220 (insekter og edderkoppdyr); Insekter og deres mangfoldige verden. Men også forelesninger som jeg har hatt denne uken: Studier av insekter som er viktig bidrag for vår økologiske forståelse.


Når jeg snakker med folk om insekter; for de frysninger. De synes de er ekle og plagsomme. Denne oppfatningen tror jeg er veldig vanlig på grunn av mangel på kunnskap.
Her kommer det kunnskap i massevis! 

Hva er ett insekt? 
Insekter (fra latin insectum , en calque av gresk ἔντομον [ entomon ],
"skåret i seksjoner")
er en klasse av levende skapninger i leddyrene som har en exoskjelett, en tre-del kroppen ( hode , thorax og abdomen), tre par leddete bein, sammensatte øyne , og to antenner . De er blant de mest mangfoldige gruppen av dyr på planeten, og omfatter mer enn en million beskrevet art og representerer mer enn halvparten av alle kjente levende organismer.

Insekters mangfold 
Antall kjente insektarter oppgis å være bortimot en million og utgjør 80 - 85 prosent av alle kjente dyrearter. Noen antar at det kan eksistere 30 millioner insektarter på jorden, mens andre mener at vi bare vet en femtedel av det som eksisterer.

Noen av de største insektordenene:
Teger        75 000
Veps 130 000
Sommerfugler 175 000
Fluer         240 000
Biller         400 000

Insektenes størrelse er også ganske varierende. det minste insektet er 0,2 mm langt, det lengste, som er en vandrende pinne er måler over 30 cm. Det er det samme størrelsesforholdet som hos pattedyr der den minste er dvergspissmusen som er 5 cm og den største som er blåhvalen som måler over 30 meter.

Det er beregnet at det til en hver tid lever en milliard milliarder insekter (individer).
Det er i gjennomsnitt 10 milliarder insekter per kvadratkilometer.

Voksne hanner av parasittiske veps
 Dicopomorpha echmepterygis
kan være så små som 139 mikrometer lange
Verdens lengste insekt, en 56.7cm lang .
Phobaeticus Chani (Chan's Megastick)



Veien til verdensherredømme. 
Insektene er den dyregruppen som har lykkes i å erobre jorden på en langt mer effektiv måte ennn noen annen dyregruppe. Insektene stammer antakelig fra en tusenbeinliknende form, altså en landform, men har gjennom sin lange utvikling tilpasset seg de fleste biotoper hvor liv kan eksistere. Fra ørken til arktiske områder. Insekter dominerer i ferskvann, men er lite utviklet ett liv i saltvann (der har krepsdyr tatt insektenes rolle i havet), men det finnes insekter som er tilpasset tidevannsoner.

Image: D. GRIMALDI/AMNH/
COLUMBIA UNIVERSITY PRESS
En gammel dyregruppe.
De eldste insektfossilene er datert til rundt 400 millioner år siden.
Bilde av fossiler i rav. De eldste funn er av insekter med vinger, så man regner derfor med at de primært vingeløse insektene er enda eldre.

En rapport publisert i tidsskriftet Nature beskriver dyret, som levde mellom 408 og 438 millioner år siden. Resultatene skyve tilbake tidligste tilfeller av bevingede insekter med nesten 80 millioner år og antyder at dyrene var blant de første dyrene til å komme på land.
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=fossil-find-is-worlds-old


Årsakene til suksessen er mange:
  • Ytre skjellet (rustning)
    •  Beskytter indre organer
    • Godt feste til muskler
  • Vokslag
    • Hindrer vanntapet
  • Evne til å fly
    • De fleste insekter har vinger som gir den en stor spredningsevne.
  • Små
    • Gjør det mulig å spesialisere seg ytterlige alle fleste nisjer. (blad, blomster, røtter, stengel osv)
  • Stor formeringsevne
  • Stort individantall

Hvorfor kan blir ikke insekter større?
Det er kanskje forbausende at insekter med sin effektivitet ikke har større kropp, men bygningen setter visse begrensinger. Men å ha sinn rustning uten på kroppen gjør for eksempel at skjelettet blir for tungt om dyrene øker i størrelse. For det andre og tredje ville verken det åpne respirasjonssystemet eller det åpne blodkar systemet fungere. Og siste men ikke minst er at en mindre kropp krever mindre næring. Jeg tror vi burde være glad for at de ikke kan bli særlig større enn de er i dag.


Tittelen på tyngste insekt i verden har mange rivaler,
de mest hyppig kronet som er larvestadiet av Goliat billen , Goliathus goliatus.
Den største bekreftet vekten av en voksen insekt er 71 g for en gigantisk WETA , Deinacrida heteracantha , selv om det er sannsynlig en av elefanten biller , Megasoma elephas og Megasoma actaeon , eller Goliat biller, som begge kan ofte overstige 50 g og 10 cm, og kan nå en høyere vekt.




Dronning Alexandra's Birdwing ( Ornithoptera alexandrae ) er den største sommerfuglen i verden.
Hunnen kan nå et vingespenn på 31 cm (> 12 inches), en kroppslengde på 8 cm (3.2 inches) og en body mass av inntil 12 gram (0,42 oz), alle enorme målinger for en sommerfugl
Skadedyr?
Det er ingen annen dyregruppe som har kommet så mye i konflikt med mennesker som insektene, men forholdet er ikke ensidig negativt.

Den del av avlingen globalt som ødelegges av insekter dikekte eller av de sykdommer de måtte overføre er beregnet til 1/8 del av verdens matproduksjon. Itillegg blir ca ti prosent av de lagrede matvarene ødelagt på grunn av skadeinsekter

Itillegg til å konkurrere om de samme matresursene, kan de også komme i konflikt med oss når det gjelder angrep av boliger og klær.


Tilslutt må man ikke glemme deres rolle som blodsugene og smitteoverførende, og som parasitt på oss og husdyrene.





Nyttedyr!
 På 1600-tallet fant franske kirurger ut at skuddsår grodde fortere med om de ble renset med en type spyfluelarver. Larvene fjerner det døde vevet, men også at de skiller ut stoffet allantoin.

Når man snakker om insekter som husdyr, holder det egentlig å nevne disse to artene; honningbier og silkeormen (Bombyx mori)

Insektene inntar en viktig rolle som nedbryter av organisk materialet (resirkuleringen av planter og dyr) er grunnlaget for dannelsen av ny jord. De assisterer både bakterier og sopp, slik at nedbrytingen går raskere. Insektenes arbeid kan da lett sammenlignes med meitemarkens. Faktisk mangler meitemarken på store deler av savannene i Afrika, her er det termittene.

Etter at kuene ble innført til Australia oppsto det ett gigantisk problem; kubæsjen ble liggende, de ble ikke brytet ned. Kurukene hindret nytt gress i å vokse opp. Det er ikke så vanskelig å forestille seg omfanget av dette problemet. Det de gjorde for å løse dette problemet var å innføre en gjødselsbiller fra Afrika.

En av de viktigste funksjonen til insekter er like vel at de er ett ledd i næringskjeden.
Insektene er svært effektive næringsomsettere og overførere av energi (fra ett trofisk nivå til neste). De inngår i de aller fleste næringskjeder på landjorden. De er hovednæringen til mange amfibier, krypdyr, fisk, fugler og pattedyr.



Pollinering er kanskje en av de tingene insektene er aller mest kjent for å gjøre. Og det er kanskje det vi også er aller mest glad for at de gjør. Insektene har igjennom evolusjonen formet utseende på blomsterplaner gjennom koevolusjon. Tenk deg hvilket arbeid det ville vært om vi skulle ha pollinert kulturplantene uten insektenes hjelp. Man skal heller ikke glemme at rov- og snylteinsekter er med på å regulere insektpopulasjoner (særlig skadedyr).

En jordhumle. Foto: Louis Wibe
Jeg håper dette ble ett lærerikt innlegg. 
Og jeg håper kanskje at du ser på insekter som mer en bare ekle! 


Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch
Future, Animals, Climate, Earth,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar