11.05.2011

Fra Cancún til Durban

I går var jeg på ett lunsjseminar om FNs klimaforhandlinger og Norsk klimapolitikk på Miljøhuset G9 i Oslo. Dette blogg-innlegget er basert på Audun Rosland (forhandlingsleder i miljøverndepartementet) sitt foredrag; "Fra Cancún til Durban: Status i de internasjonale klimaforhandlingene"bog et notatet "Forhandlingene som en ny klimaavtale: hvor står vi etter Cancun" skrevet av Bård Lahn.
http://naturvernforbundet.no/arrangementer/lunsjseminar-fra-cancun-toppmoetet-til-klimameldingen-article24353-198.html

Cancun fungerte på mange måter som en slags reparasjon av det "mislykkede" klimatoppmøtet i København.
Selv om vedtakene av mange refereres til som "cancun-avtalen" utgjør de ikke noen endelig avtale, men heller en oppsummering av hva man er enige om så langt og hva som må diskuteres videre. Poenget er at de skal lage en ny avtale nå som Kyoto-avtalen går ut.

Hva de fikk til
Rosland var tydelig på at dette møtet legger grunnlaget for en framtidig juridisk bindende avtale om reduseringen av klimautslipp for å nå 2 graders målet. For av de viktigste tingene som kom fram igjennom forhandlingene var en endelig bekreftelse av dette 2 graders målet. At planetens gjennomsnitstemeratur ikke skal øke med mer en 2 grader.

I forhandlingen ble de også enighet om et ordentlig verifisering, rapotering og kontroll system (MRV) som skal bygge på åpenhet. De skal også ett Grønt fond, (100 mill per år skal inn i fondet), designet og strukturen til fondet er enda ikke bestemt. De har også blitt enige om fortsettingen av å redde skogene i verden (REDD+), de bestemte også at det skal startes en tilpassnings- og teknologikomité.

Hva de ikke fikk til
Det er ikke enighet om det i det hele tatt skal være en legalt bindende avtale
(kommer mer om det under).
Det ble heller ingen videreføring av Kyoto-avtalen, eller hva som skal gjøre i tidsrommet mellom Kyoto og den nye avtalen. Avklaring om hva som skal gjøres med utslipp far internasjonal skips. og lufttrafikk fant de heller ingen løsning på. Sist men ikke minst fikk de ikke til et eget program for redusere utslippene fra jordbrukssektoren (som blir ett større og større problem pga matmangel).

Hva slags avtale er vi på vei mot?
De største problemene og en av grunnene til at "redningsaksjonen" har stoppet opp en smule; er at de er to svært ulike syn på hvordan en ny klimaavtale skal bygges opp.
"Top down"-avtale etter modell av Kyoto-protokollen og "Pledge and review"-tilnærming.

"Top down"
De europeiske landene (EU pluss Norge) og mange av de mindre og mest sårbare utviklingslandene ønsker en avtale etter en modell av Kyoto-protokollen. Som innebærer juridisk bindende utslippsmål bestemmes på internasjonalt nivå og en sentralisert mekanisme som kontrollerer at landene oppfyller målene sine.

"Pledge and Review"
De større landene, og særlig USA, ønsker en avtale som innebærer at hvert enkelt land setter sine egne klimamål og utvikler sitt eget regelverk for utslippsregnskap, kvotehandel osv, mens den internasjonale avtalen først og fremst skal sørge for informasjonsdeling og fasilitre samarbeid.

Teksten som ble resultatet av Konvensjonssporet i Cancun trekker i retning av USAs modell, men vedtak åpner not at modellen bare er ett midlertidig skritt på veien mot en mer helthetlig, bindende "top down"
avtale på et senere punkt.

Hvor store utslippskutt får vi?
Hvor store utslippsreduksjoner vi får av en ny avtale ble ikke særlig mye klarere i Cancun. Vedtakene innebærer at løftene de fleste land har gitt for utslippskutt frem til 2020 skal deles i et for idustiland og et for utviklingsland. Iløpet av 2011 skal det gjennomføres workshops der landene presenterer hvilke forutsetninger løftene baserer seg på.

Øke ambisjonsnivået.
Det er godt kjent at dagens utslippsløfter ligger langt under det nivået som er nødvendig for å holde temperaturstigningen under 2 grader.





Hva kommer til å skje i Durban?
Det neste klimatoppmøtet skal være i Sør-Afrika. I Cancun ble det bestemt at både langsiktige utslippsmål og et årstall for når globale utslipp må ha nådd toppen ("peaking year") skal vedtas i Durban. Det skal Følges opp og gjennomføres vedtakene fra Cancun. Finne løsninger på gjenværende spørsmål for å bygge opp en helhetlig avtale. Men også besvare andre utestående spørsmål (handel, jordbruk)


Vil du vite mer: www.cop17.no & www.regnskog.no


Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch
Future, Animals, Climate, Earth,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar