30.05.2011

Fotodokumentar 13#: Overvåkning av humler og dagsommerfugler (vol.1)

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) engasjert frivillige (oss) til å overvåke humler og dagsommerfugler i tilfeldige valgte flater i Østfold og Vestfold.

Målet med overvåkningen er å vurdere status av humler og dagsommerfugler i åpne miljøer i lavlandskapet. Undersøkelsene innebærer å telle humler og dagsommerfugler langs totalt 1 km linjer, beliggende innenfor tulfeldige 1,5 x 1,5-km flater.

Undersøkelsen vil omfatte tre besøk til hver flate fra slutten av våren til slutten av sommeren for å telle humler og dagsommerfugler. Inventeringene bør foregå over en kort periode i løpet av dagen (10-17) og kun i varmt vær nå humler og sommerfuglene er aktive.

Dataene som genereres fra undersøkelsen vil inngå i Naturindeks for Norge, som skal bidra til å måle status av biologisk mangfold i Norge. Indeksen bygger på at tilstanden i arealene skal fastsettes. Tilstanden måles ved å se på bestandutvikling til utvalgte indikatorer, hvor humler og dagsommerfugler er to slike indikatorer.

Det blåste en del, så det var ikke så mange dagsommerfulger (vi så to). Men det var heldigvis en del forskjellige humler. Åkerhumle (bilde lenger under), Jordhumler, Markhumler og til å med (hold deg fast) en Jordgjøkhumle (Bombus bohemicus). Gjøkhumlene Gjøkhumlene har en gjøklignende atferd ved at de legger sine egg i andre humlers bol, men de er ikke helt som gjøken, fordi gjøkhumlen forsøker å ta over humlebolet til en sosial humle. Har gjøkhumla først overtatt et humlebol fra en sosial humle så forblir den der livet ut. Gjøkhumle-dronninga deltar ikke i innsamlig av nektar eller pollen, og har derfor ikke behov for å forlate bolet. Jordgjøkhumlen snylter ofte hos liten jordhumle (Bombus lucorum). 

Åkerhumle (Bombus pascuorum (Scopoli, 1763) )
Sitronsommerfugl (Gonepteryx rhamni) er en dagsommerfugl i familien hvitvinger (Pieridae). Sitronsommerfugl er en av våre lengstlevende sommerfugler og kan leve opptil 13 måneder, riktignok mesteparten av tiden i vinterdvale. Sitronsommerfugl er ofte den første sommerfuglen ute om våren.
Er ikke helt sikker på hva det er...
Skogstjerne (Trientalis europaea) er en flerårig plante i Nøkleblomfamilien.
Liljekonvall (Convallaria majalis) er en plante i konvallfamilien.
Jon Peder (Homo sapienser ett individ av en art tobeinte primater i familien menneskeaper.

Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch
Future, Animals, Climate, Earth,

1 kommentar:

  1. Jeg blei fortalt av sommerfugleksperten på åzoologisk museum at saommerfuglen med store fjærantenner mest sannsynelig er en type måler.

    SvarSlett