13.03.2011

Den tragiske historien om Belo Monte.

Jeg er utrolig glad for at Petter Lilleengen har tatt seg tid til å skrive om ett av årets viktigste temaer. (Eksklusivt for roatFACE!) Nemlig om Belo Monte demningen som i disse dager bygges midt i Amazonas!
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hvor er du, Mino?



Mandag 7. mars begynte byggingen av verdens tredje største demning (og et uhyre ineffektivt et), Belo Monte, i Xingu-elva i Amazonas, Brasil. Myndighetene grep sjansen (mens resten av det brasilianske folk var på karneval) etter å ha fått godkjent prosjektet av en domstol i Brasilia (for n-te gang) 3. mars ved hjelp av en lov som ble til under militærdiktaturstyret på 1970-tallet, som sier at tidligere domsavgjørelser kan settes til side hvis det er trusler mot nasjonal sikkerhet. Så sent som 25. februar ble de stoppet av en annen domstol på grunn av miljøhensyn.


– Dette er en stor skandale. En 20 år lang kamp kjempet av indianere, miljøvernere, menneskerettighetsaktivister og eksperter er nå ett hakk nærmere en trist avslutning, sier daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

Skader på natur og mennesker.
Demningen vil oversvømme 668 km², hvorav 400 km² er regnskog. Dette tilsvarer 0,01 % av Amazonas’ totale areal! Man må legge om ca. 80 % av elva, og grave opp to kanaler som er 500 meter brede og 75 km lange – noe som tilsvarer mer jord enn Panama-kanalen. 

Zebramalle
Vel er det bra med vannkraft, men IKKE i verdens viktigste økosystem! Xingu-bassenget inneholder alt regnskog til til savanne, og er bebodd av 24 forskjellige urfolksgrupper, samt andre tradisjonelle folkegrupper, som lever av å samle nøtter og å fiske. Xingu-elva har i tillegg veldig stor biodiverstitet, med 600 endemiske arter (altså arter med veldig liten geografisk utbredelse), og man nevner i fleng arter som kun finnes i denne elva: Zebramalle, Solskinnsmalle, En plantespisende piraya (Ossubtus xinguense) og Xingu-pilgiftfrosk (Allobates crombiei)

Ikke nok med at demningen mest sannsynlig vil utrydde en haug med arter, men skogen som blir oversvømt vil slippe ut utrolige mengder metangass, en drivhusgass som er 25 ganger mer effektiv enn CO2.

Man har beregnet at demningen vil trekke om lag 100.000 mennesker til regionen. Demningen vil skape 40.000 arbeidsplasser på det meste, hvorav kun 2000 er langsiktige. Hva skal de andre gjøre?
Vel, det mest sannsynlige er at mange vil bli drevet mot ulovlig tømmerhogst eller begynne med kvegdrift.
Og vet du hva? Det er disse to virksomhetene som fører til mest avskoging den dag i dag! 

Så mye mennesker samlet på et relativt lite sted vil også føre til økt press på regnskogen rundt, og urbefolkningen som lever der den dag i dag.

20.000 vil bli tvangsflyttet, og urfolk vil bli drevet på flukt, de vil miste viktige jaktområder, rent drikkevann, og bli utsatt for sykdommer immunsystemet deres ikke kjenner til (se for eksempel Paquicamba-stammen).

Andre mulige yrker for våre fremtidige arbeidsledige dam-arbeidere kan være som følger: aluminiums- og metallraffinerier, soya-plantasjer og gruvedrift. Fellesnevner sier du? Vel, det er i hvert fall ikke skogvern.


Og så; over til det rent tekniske.
Demningen vil bestå av tre demningsvegger og to reservoarer.
Hovedreservoaret vil være større enn Chicago!Under tørketiden vil demningen produsere ca. 10 % av kapasiteten på 11,233 megawatt. Gjennom hele året vil den ha produsert om lag 39 % av det den er i stand til. Det sier seg selv at dette ikke er særlig lønnsomt.
For at det skal bli lønnsomt året rundt vet myndighetene at man blir nødt til å bygge flere demninger lenger opp i elva, som vil oversvømme områdene til Arawetéene, Assuriníene og Araraene, og deler av Kayapóene. For å ikke snakke om at de vil påvirke skogen og mye av fiskeindustrien.

Hva skal elektrisiteten brukes til?
 Myndighetene sier at all elektrisiteten vil gå til det Brasilianske folk, men det er feil. Kun 70 % vil gå til dem, resten vil bli solgt til Eletrobas (energifirma) og vil bli brukt til gruvedrift i Amazonas (hurra!). Myndighetene har planlagt å investere $40 milliarder USD i gruvedrift i Amazonas innen 2014. 
 
Alternativer
WWF-Brasil slapp i 2007 en rapport som sier at Brasil vil kunne kutte etterspørselen etter strøm med 40 % innen 2020 ved å investere i energisparende prosjekter istedet. Det tilsvarer 14 Belo Monte-demninger, og opp til $19 mrd USD.
  
Realistiske grep er, for eksempel, å effektivisere eksisterende damanlegg, oppdatere gamle generatorer og minske tap av elektrisitet under transformasjon.

Jeg pålegger nå deg, som et fornuftig menneske,
å spre ordet, og å skrive under her:

Og; ikke minst, meld deg inn i regnskogfondet, og gjør verden til et bedre sted:
http://www.regnskog.no/ (organisasjonen for alle fornuftige mennesker med et snev av selvrespekt!)

Skribent: Petter Lilleengen!

Denne artikkelen er for det meste en oversatt og forkorta versjon av denne: 
http://amazonwatch.org/work/belo-monte-dam

2 kommentarer:

  1. Ey! Kjempeblogg = ) Blei oppriktig glad da jeg gikk inn paa bloggen. Kult oppsett!
    Foreslag til Petters innlegg - Bra du skriver om noe saa viktig som Belo Monte. Bor jo selv i Argentina og ser hvordan store prosjekter, ofte igangsatt av internasjonale selskaper, oedelegger naturen og menneskene som lever i den. Artikkelen har altsaa sannheten paa sin side, noe som er det viktigste. Mitt raad er aa gjoere artikkelen mer tilsynelatende objektiv. Belyse de samme poengene, men paa en mindre aapenlys og mer leservennelig maate. Jeg er helt i takt med konklusjonene, men en person som er mindre engasjert og mer skeptisk til miljoevern vil antakeligvis reagere annerledes. Vi trenger aa faa folk paa vaar side : )
    Igjen, gratulerer ; )Fet side

    Erlend

    SvarSlett
  2. Gode poeng, Erlend. Skal tas til følge!

    SvarSlett