06.04.2011

Grønne ildsjeler!

Dette blogg-innlegget er basert på Sigmund Hågvar sin forelesning tirsdag den 5 april.

Personer som bruker ufattelig mye av sitt liv til en god sak. 
Til å bevare det opprinnelige, det unike og det fantastiske ved for eksempel norsk natur. 
Det er aldri staten selv  som vil gå inn for å redde miljøet og naturen. Det er enkeltpersoner av folket som setter tingene igang. Som er drivkraften og inspirasjonskilden.

Veien mellom å ha rett til å få rett er lang!

De tre V'ene
For å drive naturvern må man kunne de tre V'er.
  • Verdier (Hvor mye betyr artene, det at det finnes urørthet, hvor viktig er naturarven? Det er veldig viktig at disse spørsmålene blir stilt.)
  • Viten (Uten kunnskap blir det vanskelig å begrunne og bevise hvorfor. Må vite hva som er sjeldent? Rødlisten er et meget godt hjelpemiddel.)
  • Virkemidler 
    - Juridiske (Natur og Mangfoldloven)
    - Økonomiske (Naturvernsdep. er Norges minste dep.)
    - Administrativ (Statelig og frivillige organisasjoner) 
De tre V'ene
Når man skal drive med Naturvern er det mange aktører man må ta hensyn til.
  • Pådrivere og ildsjeler
  • Kundene (DEG!)
  • Grunneiere (kan være bremsere i naturvern)
  • Organisasjoner (her under også en rekke ildsjeler)
  • Kommunene (som regel de store bremseklossene i naturvern) 
  • Fylkesmannen (Statens forlengede arm som kontrollerer kommunene og passer på at de følger norsk lov og retningslinjer) 
  • DN/KLIF
  • Miljøverns dep.
  • Regjeringen
  • Lobbyister (SABIMA)
Bevis på at kundene bestemmer!
Utdøende urskog, del II. Fritt etter August Cappelen, 1995-96
Om kjøperen av produkter bare kjøper produkter som er mer miljøvennlige så må aktørene i næringslivet tilpasse seg disse trendene for å overleve på markedet. Kjøperen har utrolig stor makt (mye større en de tror). For eksempel ble det mye fokus på urskogstømmer for en tid tilbake. Det førte til at store bedrifter som IKEA ville være sikre på at tømmer som ble brukt i deres produkter ikke skulle være fra urskog. Dette førte til at tømmerleverandørene måtte bevise at deres tømmer var urskogsfritt og at de hadde vernet nøkkelbiotoper og ellers tatt vare på det biologiske mangfoldet i sinn skog, ellers ville ikke IKEA kjøpe tømmer fra dem. Dette førte igjen til at norsk skogeierforbund nærmest bønnfalte staten om at de skulle  frede mer skog (slik at de fikk sertifisert sin skog og igjen solgt sitt tømmer.) Tror du IKEA noen gang ville gjort noe slikt om det ikke hadde vist seg at kjøperne faktisk brydde seg om treverket var fra urskog, neppe!

Enkeltpersoner! ILDSJELER!
Til tross for de store hindrene som politisk uvilje og manglede fokus og økonomi, har det blitt en rekke miljøvern seiere i løpet av historien. Det ville aldri vært mulig uten enkeltpersoners engasjement!

For eksempel:
Artsdatabanken var en ide startet av to svenske biologer under en kopp kaffe. (20 år etter i Norge)
Lignede ble artsprosjektet og Siste Sjanse (biofokus) også startet.

Ragnhild Sundby var den første kvinnelige professoren ved Norges Landbrukshøgskole (NLH). Hun var også en markant leder av Norges Naturvernforbund i mange år. Engasjementet dreide gradvis over fra forskning til aktivt naturvernarbeid, i første omgang for biologisk kontroll og andre alternativer til kjemisk bekjempelse, etter hvert for hele miljøet.



Fredric hauge er en norsk miljøaktivist,
og leder av miljøstiftelsen Bellona.
I oktober 2007 kåret det amerikanske nyhetsmagasinet Time Magazine Frederic Hauge som en av verdens miljøhelter, sammen med blant andre Al Gore og Robert Redford. Listen «Heroes of The Environment», inneholdt totalt 45 navn.




Lars Løvold er leder for Regnskogfondet! (på bilde til høyre)

Henning Røed er utdannet marinbiolog, og har arbeidserfaring blant annet fra Miljøverndepartementet, Statens forurensningstilsyn og WWF.
Magnar Norderhaug og Ivar Mysterd

Arne Næss var en norsk filosof, som gjennom sine lærebøker i logikk, metodelære og filosofihistorie bidro til å gi filosofien en nøkkelstilling i det akademiske og intellektuelle liv i Norge i etterkrigstiden. Han regnes som grunnleggeren av dypøkologien.

Øystein Dahle hatt flere tillitsverv i organisasjoner innen friluftsliv og naturvern, blant annet som styreleder i Den Norske Turistforening 1994-2003, Worldwatch Institute (siden 2002), Friluftslivets fellesorganisasjon, Forum for Systemdebatt og Norsk Institutt for Genøkologi.


 Du har valget! 
        • Om å holde deg informert.
        • Om å være uenig, men ikke likegyldig. 
        • Om å engasjere deg i samfunnsdebatten. 
        • Om å delta i organisasjoner.
        • Om å velge riktige politikere.
        • Om å bli den neste ildsjelen! 

Meld deg inn i Norges Naturvernforbund. De sliter med å få medlemmer, av ukjente grunner. Det er utrolig trist med tanke på vårt miljø og vår natur! De har vært en av de største forkjemperne igjennom all norsk naturvern og de vil være viktige også i fremtiden. Men makt måles i medlemmer!

Fra Norges Naturvernforbunds brosjyre "Verdt å ta vare på?"

Du kan gjøre en forskjell!

Klimaendringene skjer raskere. Stadig flere arter og naturtyper forsvinner. Du kan bli med Naturvernforbundet i kampen mot denne utviklingen. Vårt arbeid nytter.

Global oppvarming truer jorda og vil få alvorlige konsekvenser for alt liv og all natur. Stor forurenseren Norge må ta ansvar, bade ved kraftig reduksjon av egne klimagassutslipp og ved å hjelpe de fattige landene å begrense sine utslipp.

Tap av plante- og dyrearter er uopprettelig, ødelegger store økosystemer og gjør våre liv fattigere. En mangfoldig natur er grunnlaget for hele vår eksistens. Vi må sikre naturarven vår, både på land og i havet. Det er avgjørende for fremtida vår.

For å kunne ta vare på natur og miljø, trenger vi deg med på laget. Som medlem i Naturvernforbundet har du muligheten til å delta aktivt i miljøarbeidet. Jo flere medlemmer vi er, jo større gjennomslagskraft har vi i miljøkampen.

Lars Haltbrekken
 Leder, Norges Naturvernforbund




 Hilsen Louis Wibe, leder av
Reach Out And Touch
Future, Animals, Climate, Earth,


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar