Flere hundre dyrevernere kledde av seg og dynket seg i en blodlignende veske for å demonstrere mot tyrefekting i Mexico. |
Tyrefektingen har røtter i blant annet Hellas. Ovenfor ser vi en 3500 år gammel lek med okser hentet fra Knossos. |
Tyrefekting er en gladiatorpreget "kamp" mellom en tyr (ukastrert hannkveg) og mennesker. Kampen foregår på en lukket arena (plaza de toros), med publikum kringsatt på en tribune.
Det er antatt at tyrefekting har sin opprinnelse fra tilbedelser og ofring av kveg. Det sies at kampformen ble introdusert på den iberiske halvøy av den romerske keiseren Claudius (keiser fra 41 til 53 e.Kr.), som en erstatning da han for en kort periode bannlyste gladiatorkamper, men en slik påstand savner forankring i
samtidig kildemateriell.
Fra Spania spredte tyrefektingen seg til Portugal, Frankrike og de latinamerikanske landene i Amerika. I noen land er tyrefektig både en populær sport og en kulturell tradisjon, men i de fleste industrialiserte land blir kampformen regnet som en blodsport og er forbudt.
Tyrefekting praktiseres i dag blant annet i de europeiske landene Spania, Portugal og Frankrike og i en del latinamerikanske land, som Mexico, Colombia, Peru, Venezuela og Ecuador.
Hva skjer fremover?
Takket være dyrevernere verden over kan man lese oppslag på oppslag som omhandler kritikk av tyrefekting. Og den generelle forståelsen av hvordan behandlingen ikke bør være har økt drastisk på noen tiår. Dette har resultert i en rekke positive forandringer:
Radio Television Espanola (RTVE), Spanias største kringkastingsgruppe, sier den «ikke vil sende tyrefekting fordi tidspunktene ikke passer med dem som er beregnet for et ungt publikum».
Tyrefekting skal ikke erklæres som en del av den spanske kulturarven, har den spanske nasjonalforsamlingen fastslått.
Til sammen 56 spanske byer har erklært seg som tyrefekterfrie soner
Selv om et flertall av spanjolene ikke har noe til overs for tyrefekting, støtter de ikke forbudet som nylig ble vedtatt i Catalonia.
60 prosent svarte i en undersøkelse tidligere i høst nei på spørsmålet om de liker tyrefekting. 37 prosent svarte ja. Men 57 prosent svarte også at de er imot forbudet i Catalonia.
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) er den største organisasjonen i verden som arbeider utelukkende om opphevelse av tyrefekting og grusom fiestas (festivaler) hvor okser og andre dyr blir torturert. Vil du vite mer trykk her!
At tyrefekting er på en sikker
retning mot å ikke eksistere, er sikkert.
Men det er fremdeles langt igjen.
Det er derfor viktig at man viser sin avsky,
spesielt som turister!
Hilsen Louis Wibe leder av
Reach Out And Touch FACE (Future. Animals. Climate. Earth.)
Syke syke folk som liker og holde på med sånt. Tenk om vi mennesker skulle bli behandlet sån. det ville vert trist, ikkje sant??? jeg ville aldri drevet på med noe sånt fordi det er stygt. Dyrene vill bare ta igjen men da blir dem bare drept fordi folk mishandler dem!!! Så alle som gjør de er noen ..... svin!!
SvarSlett