16.06.2011

Skriv under mot selfangst



En positiv start! 
Den 5. Mai 2009 stemte den europeiske parlamentet for å forby kjøp og slag av alle selprodukter i EU. 49 stemte mot, 40 stemte ikke, mens 550 stemte for forslaget! (hurra!)

Norge som bremsekloss. 
I ettertid av denne gode nyheten har norske myndigheter (Utenriksdepartementet (UD)) annonserte  at de vil bruke ressurser på å jobbe mot EUs importforbud mot selprodukter!

Regjeringen subsidierer over 80 % av selfansten. I år mottar hver selfangstskute opptil 3,5 millioner, og det er satt av 3 millioner til utdeling til de som eventuelt kjøper pelsene til selene. 


Et bilde fra Canadisk selfangst, som i realiteten drives på samme måte som i Norge.
Det er norske skattebetaleres penger som går til finansiering av selpels i både Canada og Russland. 



Til å med KE$HA har forstått det!!! 
Det eneste som betyr noe, er å drepe flest mulig dyr på enklest og hurtigst mulig måte, og få lastet dyrene ombord og komme seg ut av isen. Det ble ofte skadeskutt dyr, som ble heist ombord i båten med en lang stav med krok, og deretter slått i hjel med diverse redskaper som fantes ombord (…) Det de som støtter selfangst bør gjøre, er å holde kjeft! De bør ikke uttale seg om slikt som de ikke vet noe om.”


- Arnulf Sørensen, tidligere selfangser, til NOAHs Ark 1/2000
Det gjelder å arbeide fort, og i hastverket tas det nok ikke alltid så nøye om ungene blir slått helt døde før de er flådd. Det påstås at den flådde selskrotten stundom kan levne til igjen og gå i vannet. I det hele er det vel en håndtering som ikke virker foredlende på mennenes følelsesliv.”
- Fridtjof Nansen
Denne blodige fangsten er fra nå av forbudt i vårt land, slik den er i de fleste siviliserte land. Dette er et viktig tiltak for å bevare Russlands biodiversitet.”
- Yury Trutnyev, russiske naturvernminister, 2009

"Produksjon fra råvare til ferdig produkt foregår ved vårt produksjonsanlegg i Canada (GC Rieber Carino Company Ltd.). Produksjon av skinn innkjøpt fra andre fangstområder foretaes også der. Vi påser at hvert enkelt skinn holder den høye kvaliteten, som er kjennetegnet på skinn fra GC Rieber. Når skinnene har oppnådd ønsket kvalitet, leveres de til produsenter over hele verden."
Står det på Rieber sine hjemmesider. 

Riebers canadiske firma mottar ca. 70 % av skinnene fra selunger drept i Canada. 
Skinnene fraktes til Norge for videreforedling.

Norge holder livet i en død næring.
Både gjennom departementene og gjennom Innovasjon Norge har norske skattebetaleres penger blitt brukt til å fremme selfangst i et land som nå tydelig viser at de ikke vil være bekjent av den: I år bevilget myndighetene 6 millioner for at Rieber skulle kunne ta imot skinn fra selunger fanget i Russland – i fjor var summen 5 millioner, og de to foregående år 500 000. I tillegg har Rieber mottat 1,5 millioner hvert år for å ta imot skinn fra norsk selfangst. Og som om ikke det var nok har Innovasjon Norge gitt 1,4 millioner i investeringstøtte, og er dermed deleiere med Rieber i et firma som har til formål å fremme fangst i Russland. Det er ufattelig at et skinn-firma skal få en slik massiv statlig støtte – og svært betenkelig at norske politikere har lagt opp til dette på tross av en opinion mot selfangst i det landet der man planla å ta livet av dyrene, forteller Siri Martinsen

Selen spiser opp all fisken!
Det stemmer rett og slett ikke at sjøpattedyrene har noen form for ”skyld” i problemene som man har sett for ulike fiskebestander – tvert imot er flertallet av internasjonale forskere enige om at fiskeriene alene har skyld i dette. Selbestandene er i dag langt under sitt normale nivå – for klappmys måtte man i 2007 stanse fangst fordi man fant dramatisk nedgang i antall seler. Myndighetene demoniserer sjøpattedyr i sin fangstpropaganda, og beskriver det som om antall tonn fisk som selene spiser hadde tilkommet fiskeriene direkte dersom selene ikke hadde vært der. Dette er en grov forenkling av økosystemet i havet, og medfører rett og slett ikke riktighet.


Gjør dagens gode gjerning 
og skriv under på underskriftskampanjen! 


En dyrevennlig hilsen fra Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch
Future, Animals, Climate, Earth,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar