12.09.2011

Fremdeles aksjonerer vi mot sirkus med dyr

Hver eneste dag sirkus Arnardo og Merano har hatt forestillinger i Oslo ved Munchmuseet har Noah - for dyrs rettigheter stått utenfor teltet med hyggelige smil og ikke så hyggelig informasjon om hvordan dyr har det på "norske" sirkus. 

Ett lite utdrag fra brosjyren vi ga ut. 
Dyr i sirkus lever mesteparten av sitt liv uten å få utfolde sine naturlige behov. Elefanter, lamaer og hester som lever i flokk og former sterke vennskapsbånd, tvinges til å leve adskilt fra hverandre eller i så trange omgivelser at normal sosial adferd er umulig. Dyr som i det fri beveger seg over store avstander, holdes lenket fast eller i trange innhegninger. Dyrene transporteres nesten hver dag gjennom sesongen. Kunstene som dyrene tvinges til å utføre er ikke "lek", men innlærte øvelser som er meningsløse og ofte belastende for dyrene selv. Det er vist at vold brukes i treningen og redskaper som "elefantkrok" og pisk påfører dyrene smerte. 

Sirkusdyr (tatt fra Wikipedia)

Med sirkusdyr mener man dyr som er dressert til å opptre på sirkus. Tradisjonelt har dette vært pattedyr som hester, hunder, katter, elefanter, løver, tiger, bjørner, primater, sjøløver og seler, men også eksotiske fugler, amfibier og krypdyr kan sies å tilhøre gruppen av sirkusdyr.
Mange har stilt spørsmål ved om det er bra for dyr å opptre og reise rundt med et sirkus, ikke minst dyrevernorganisasjonene. De fleste industriland har et lovverk som regulerer sirkusvirksomheten. Noen av disse har i de senere årene gjort dette regelverket strengere, blant annet Norge. Det har ført til at en rekke dyr ikke lenger kan vises fram på sirkus i Norge, eksempelvis løver, tigre, bjørner og aper. Støttet av moderne forskning forventer mange at lignende forbud vil komme i flere land, og etter hvert omfatte flere stadig flere arter.
I 2006,helt i begynnelsen av sesongen, ble artister ved Cirkus Arnardo tatt for å ha vanskjøttet dyr og begått klare brudd på dyrevernloven. Inspeksjonsrapporten fra Mattilsynet viste at blant annet at 62 hunder var oppstallet, noen uten drikkevann, og det var i noen binger avføring. Flere hunder hadde ubehandlet øyebetennelse og forvokste klør, og katter var oppstallet i transportbur (60*40*60) der de ikke hadde plass nok til å legge seg ned, og de manglet kattetoalett. Cirkus Arnardo sendte artistene med hundene ut av landet, med krav om å rette opp i forholdene og velferden til dyrene.

Vil du ha mer informasjon om dyr på sirkus:
http://www.sirkus.info/


Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch:
Future, Animals, Climate, Earth, 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar