26.07.2011

Mikroterrorister: Gulfebervirus

I disse terrortider; kjøpte jeg i dag en bok som heter mikroterrorister - bakterier, virus- og soppinfeksjoner som truer vår helse. Skrevet av professor Tony Hart (oversatt av professor Tom Kristensen).

Det er i dag offisielt bare seks dager til jeg reiser til Tanzania. Viktigheten av å ta gulfebervaksine var tydeligvis påfallende stor. Selvfølgelig har jeg tatt vaksinen (svekkede virus 17-D), og etter det jeg har lest i denne boken er jeg veldig glad for at jeg tok den.

Et TEM micrography av gulfeberviruset (234,000X forstørrelse).
Men hva er egentlig Gulfeber? 
Dette viruset har i likhet med mange andre forferdelige sykdommer det man kaller en biologisk overføring, der det er ett blodsugende insekt som inntar infisert blod fra mennesker (mygg, flått og sandfluer). Viruset vokser i insektet, som så injiserer det i sitt neste menneskelige mål.

RNA-Viruset Gulfeber tilhører virusfamilien flavivirus (flavus er latin for gul). 

Det første registrerte utbruddet av gulfeber oppsrådte i Mexico i 1648. Viruset var et stort problem for sjøfolk som besøkte Afrika, sør- og mellom-Amerika og De vestindiske øyer, men også så langt nord som New York.

Viruset overføres til mennesker av gulfebermyggen (Aedes aegypti), enten fra andre mennesker (den urbane livssyklus  eller fra villaper (den sylvatiske livssyklusen).

Kliniske særtrekk
Sykdommen opptrer plutselig, med frysninger, feber og hodepine. Dette føles av muskelsmerter (myalgi), innbefatter alvorlige ryggsmerter. Etter tre til fire dager vil moderate syke pasienter begynne å komme seg. Hos noen pasienter vil imidlertid temperaturen falle, hvoretter feberen vender tilbake med tegn på sjokk, gulsott og ustoppelige blødning fra nese og munn, noe som fører til svart oppkast. Dødeligheten kan være opp til 50 prosent.


Det er ingen spesifikk antiviral behandling er tilgjengelig. 

Opphav var trolig et apevirus som har tilpasset seg til å infisere mennesker.

Inkubasjonstiden (hvor lang tid før helvete bryter løs.) er fra tre til seks dager. 


Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch:
Future, Animals, Climate, Earth,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar