09.01.2011

Norsk natur, farvel?

"Norsk natur, farvel?" er tittelen på en bok som jeg synes alle burde lese. Spesielt folk som skal ta avgjørelser innen utbygging og naturforvaltning.

Boken viser hvordan utbyggingen av landet har gått på bekostning av naturområder som urskog, strender, vidder og kulturlandskap. Utviklingen er dokumentert med en unik samling før og etter bilder. I dag fortsetter byggingen i strandsonen, på snaufjellet og langs vassdragene. Grunnlaget for det norske plante- og dyrelivet blir dermed stadig svekket, bit for bit. Dette er en utvikling som strider mot Stortingets intensjoner og Norges internasjonale forpliktelser som å verne naturen.

I slutten av boka viser forfatterne (Bredo Berntsen og Sigmund Hågvar, sistnevnte har ansvaret for undervisningen i faget jeg har nå, vern og forvaltning av norsk natur), at det finnes flere mulige løsninger for å sikre og bevare Norge som Europas grønne hjørne.
Norsk natur, farvel? angår alle som lever i , av eller for norsk natur.

Les kronikken fra Dagbladet 6. august 2008 av Bredo Berntsen, statsviter og Sigmund Hågvar, professor i natur- og miljøvern, UMB.

Mange av innleggene i denne bloggen er basert på fakta fra denne boka.

Her er noen utdrag fra boka.
Norgeskartet som viser hvordan store sammenhengende naturområder skrumper inn: arealer med urørt natur, eller villmark, har minsket med tre fjerdedeler i løpet av de siste hundre årene. Sør-Norge har 5 prosent villmark igjen. Fylker som Østfold, Vestfold og Akershus har mistet all villmark.
  













Areal er en endelig ressurs som vi ikke får mer eller mindre av ettersom tiden går. Arealforvaltningen i Norge i dag preges av kortsiktig planlegging og nedbygging av områder langs kysten, i fjellet og i skogen. Hele 85 % av de nesten 4000 rødlistede artene er truet av arealendringer.

- For eksempel forvalter Norge de siste livskraftige bestandene av europeisk fjellvillrein og vi har et internasjonalt ansvar for å ta vare på disse. Villreinen er svært sensitiv for menneskeskapte inngrep og oppstykking av landskapet. I dag er bestanden splittet opp i 23 mindre bestander. Og hver for seg er disse svært sårbare.

Før
Etter
Som sagt anbefaler jeg denne boken til alle som er opptatt av norsk natur.
 Lei boka
Kjøp boka




Hilsen Louis Wibe leder av
Reach Out And Touch FACE (Future. Animals. Climate. Earth.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar