09.01.2011

A Click for the Forest

Under en forelesning denne uken hadde en medstudent
skrevet linken til denne siden på tavla. Etter at pausen var over fortalte hun hva denne siden drev med (foran alle). Jeg ble selvfølgelig målløs over at noen turte å gjøre noe sånt. Uansett gjorde det at jeg bare måtte sjekke ut denne siden som hun fortalte så ivrig om.

Siden heter A Click for the Forest (eller ett klick for skogen på svensk), og som navnet tilsier så er det genialt nok akkurat det du gjør. Du trykker for skogen!

Du går inn på siden -->  Ser en grønn knapp som det står "Click for the forest, click for free." --> denne knappen sender deg videre til sponsorside.

Og det er ALT du trenger å gjøre for å donere penger til å bevare gammelskog i Sverige!

Stiftelse bruker disse pengene til å kjøpe og bevare gammel skog med høy verneverdi verdier. For å garantere at alle "klikkene" og andre donasjoner blir brukt til å kjøpe og bevare skog, har de sikret seg en offisiell sertifisering (kjent i Sverige som en "90-konto") som sikrer at mer enn 75% av alle donasjoner går å kjøpe skog.

Det høres nesten for godt ut til å være sant. Men det er slik at hver gang du trykker på denne knappen (og blir sendt til en sponsorside), så gir denne sponsorsiden penger til denne stiftelsen.
Så jo flere som trykker, jo mer penger går til å bevare gammelskogen i Sverige.  

Reach Out And Touch F.A.C.E  (Future. Animals. Climate. Earth) har blitt godkjent av Hanna Olovson (kontaktperson) til å formidle budskapet til stiftelse ettklickforskogen.se
Hvorfor ta vare på gammelskog? 
Syv korte argumenter
  1. Urørt skog er genbanker
    For avl av trær, naturlige fiender til skadedyr, følsomme organismer kan fungere som indikator arter (for eksempel når huldrestry ikke vokser lenger kan det tyde på forurensning) og i fremtiden kan det hende at det er andre grunner til at disse artene som er bevart i gammelskog blir viktige.
  2.  Urørt skog er referanseområder Gammel skogen funger «fasit» for å avklare virkningen av moderne skogbruk på fauna, flora, vannkvalitet osv. For den kontinuerlige miljøovervåkingen, f.eks. Av sur nedbør og andre langtransporterte og lokale luftforurensninger, er det også ønskelig med urørte skogsområder. 
  3. Urørt skog er «økologiske laboratorier» for forskning og undervisning.I urørt skog er det mulighet for at man kan undersøke skogens naturlige og vegetasjons- og suksjesjonsdynamikk (spesielt skogen foryngelse). Dyre- og plantearter, hvorav flere er sjeldne, kan studeres under naturgitte betingelser.
  4. Urørt skog inneholder sjeldne og truete plante- og dyrearter
    Urskogene er artsrike på planter og dyr. Mange av artene er sjeldne, fordi de er knyttet til selve urskogstilstanden. Urskogsrester kan også være viktige funksjonsområder for arter som streifer over større områder, f.eks. Hekkeplass for rovfugl eller hiområder for store rovdyr. Vern av urskog er et viktig bidrag til bevaring av artsrikdom i skog. 
  5. Urørt skog gir verdifull naturopplevelse. (Inkl. Turisme og kulturminner)
    Urskogsmiljøet gir en spesiell naturopplevelse, med elementer av tidløshet og villmark. Her når trærne sine største dimensjoner, og vi vet at skogbildet er fremkommet gjennom naturens egne prosesser. Vi får et innblikk i et skogsmiljø som en gang var svært vanlig. Gjennom vern gir vi også fremtidige generasjoner mulighet til å oppleve og studere urørt skognatur.
  6. Urørt skog er en del av vår naturarv.
    Urørt skog er naturhistoriske dokumenter, som hører til vår felles naturarv. Som naturtype er urskogene en del av vår nasjonale identitet.
  7. Urørt skog har en egenverdi
    Det er i dag økende forståelse for at urørt natur, med tilhørende fauna og flora, har en egenverdi, og at slik natur bør bevares selv når det ikke knytter seg direkte menneskelige nytteverdier til den.
Kilde: Barskogsutvalget 1988

Foto: Louis Wibe, Sted: Sjusjøen, Nordseter.

  
Hilsen Louis Wibe leder av
Reach Out And Touch FACE (Future. Animals. Climate. Earth.)

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar