10.01.2011

Folkeaksjonen: Nei, til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja

Forskerne har gitt klare anbefalinger om at den globale temperaturstigningen ikke må øke med mer enn to grader dersom vi ønsker å unngå de mest alvorlige konsekvensene av klimaendringene. En forutsetning for å oppfylle målet er at 75 prosent av dagens oppdagede olje, kull og gassreserver i verden blir liggende der de ligger i dag.


Engasjer deg med Folkeaksjonen!
Havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er gyteområde for verdens siste store bestand av torsk. Kombinasjonen av næringsrikt atlanterhavsvann og en smal kontinentalsokkel gjør at havområdene er spesielt rike på naturverdier. Ressursene i havet har vært grunnlaget for bosetning og sysselsetting i regionen.

Alle statens egne miljøeetater advarer mot
oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen


1. Et rikt hav
Havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er gyteområde for verdens siste store bestand av torsk. Kombinasjonen av næringsrikt atlanterhavsvann og en smal kontinentalsokkel gjør at havområdene er spesielt rike på naturverdier. 

2. Klima
Norges klimagassutslipp øker, og den viktigste drivkraften bak økte utslipp er oljeindustrien. Siden 1990 har oljeindustriens samlede klimagassutslipp nesten doblet seg. Idag står oljeindustrien for en firedel av de norske utslippene. Dette skyldes økt aktivitet på norsk sokkel. Mer aktivitet fra nye områder betyr mer utslipp.

3. Oljevern og ulykker
Høsten 2008 gikk SFT ut og var bekymret over det økende antallet ulykker på norsk sokkel. Oljeutslippet ved Statfjord A plattformen i Nordsjøen i Desember 2007 var en kraftig påminnelse om hvilken risiko oljeindustriens tilstedeværelse utgjør for et havområde. Utslippet var norgeshistoriens nest største, og tilsammen ble 4400 m3 råolje sluppet ut i havet som en følge av dårlig vedlikehold og grov menneskelig svikt. Tilsammen ble det avdekket 8 lovbrudd. Ved oljeulykker er det viktig med fungerende oljevern. I en rapport fra 2005 skriver Kystverket at Norge ikke har en tilfredstillende beredskap. Siden den gang har det skjedd lite. Dagens utstyr fungerer dårlig ved bølger over 2,5 - 3 meter.

- Et utslipp som griser til kysten vår vil være katastrofalt for oss som bor her. Det vil ødelegge næringsgrunnlaget for mange tusen nordlendinger, sier Gaute Wahl, leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.  
4. Seismikk
Seismikk brukes både når man leter etter og produserer olje, og er gjennom petroleumsloven definert som petroleumsvirksomhet. De kraftige lydkanonene man bruker for å kartlegge geologien under havbunnen skremmer fisken, og legger beslag på områder som ellers brukes til fiske. En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at fangsten av fisk går ned med mellom 50 og 80 prosent i en radius på 33 km der det skytes seismikk.
    5. Ringvirkninger og arbeidsplasser
    Det er gjort forskjellige undersøkelser av hvor store økonomiske ringvirkninger oljeutvinning i Nord-Norge vil kunne gi regionen. Analysebyrået ECON presenterte i 2006 mulighetsstudien "Ringer i Vannet" hvor de påstår at oljevirksomhet vil snu norgeskartet opp ned. Denne påstanden ble imidlertid tilbakevist av forskningsstiftelsen FAFO i 2007. De konkluderte med at de største ringvirkningene av oljeutvinning i nord, vil merkes i sør. Oljevirksomhet utgjør i alle tilfeller ingen langsiktig næringsvei, og fornybare næringer må derfor gis forrang.


    Fakta fra Folkeaksjonens egne hjemmesider.

     For mer informasjon om oljeboring se Natur og Ungdom sin blogg.

    Dagens krystall klare anbefaling; engasjer deg!
    Hilsen Louis Wibe, leder av
    Reach Out And Touch FACE (Future. Animals. Climate. Earth.)

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar