03.01.2012

RIKT LIV, ENKLE MIDLER

Programmert, løper vi frem og tilbake. Fra butikk til butikk. Aldri har vi kjøpt flere julegaver sies det. Løpe, løpe, løpe. Det går på helsa løs. Mitt nyttårsforsett er inspirert av Arne Næss sitt livsmotto: "Rikt liv, enkle midler". I boken "Livsviktig" tar han opp temaer rundt livsfilosofi. I slutten av boken har han laget "Ti bud" til et rikt liv med enkle midler. I dette innlegget skal jeg gå igjennom disse ti budene.


Menneskets kraft
Jeg starter vært eneste sak jeg skriver om mennesket, ved å minne oss på hva slags særstilling vi står i som art på denne plantene. Nærmest utstyrt med guddommelige krefter har vi skapt våpen og teknologi til å kunne avgjøre alles skjebne.  Men vi er guder i en lånt verden.

Vi har skapt vår egen parallelle verden sammensatt av byer og infrastruktur. Som ett spindelvev har vi stukket vårt nett over hele verden. Vårt skarpe lys har trengt inn i de dypeste villmarker. Vårt lys har aldri strålet sterkere. Fra verdensrommet er vi ikke lenger bare den blå planet, men den opplyste planet. Både med tanke på at vi lyser fra våre lykter og våre hjerner.
Informasjonen i fingerspissene, kunnskaper ved ett tastetrykk, likevel har vi aldri være lenge unna visdom (se innlegget: interessert?).

Skape din livsfilosofi
Først må vi se at noe må gjøres. Så vi må skape våre egne livsfilosofier. Her vil jeg komme med en oppklarende kommentar. Det er for meg viktig å presisere at vi alle må skape våre egne livsfilosofier, vi må komme dit selv, vi må lese andres ta tanker, ideer osv, men det må puttes inn i vårt sinn, i vårt levemønster, i våre hjerter og hjerner. Det er innlysende at du og jeg er forskjellige, derfor kan aldri en livsfilosofi være lik for alle. Noen tanker, noen holdninger og følelser er de samme, men hvordan de virker, hvordan de skaper og transformerer enkeltpersonene er høyst forskjellig fra person til person. Det er en prosess, læring og mestring av sitt eget sinn. Veien er målet, derfor må du ikke stille deg tankeløst til det alle andre mener om livsfilosofi (inkludert det du leser her). Ta all kunnskap til deg, men det er du som skal forme det. Du må tilpasses skoen til din fot.

Som motivasjon, inspirasjon og en push i riktig retning kan det være lurt å se til andre mennesker som har prøvd å løse de samme problemene. Mine største inspirasjonskilder er buddhisme, Dalai Lama, Mahatma Gandhi og Arne Næss. Let litt etter din inspirasjon!



RIKT LIV, ENKLE MIDLER
Fra boken: Livsviktig, Arne Næss og dialogen. Forfattere: Arne Næss, Henrik B. Tschudi (medvirkende). Jeg tar ingen heder å ære i disse 10 tipsene. Men jeg føler at det er i Arnes ånd at jeg videreformidler disse tankene til ett nytt publikum. En mer utfyllende kommentar av punktene er skrevet av meg. 
  1. Den gode følelsen.
    Bruk tid på å kjenne etter hva du faktisk føler. Gå litt dypere inn i følelsesspekteret. Se på hvorfor du føler det du føler. Hvordan føler du og hvordan påvirker disse følelsene deg? Pass på at livet ditt er fult med gode følelser i alle regnbuens farger. Arne Næss trakk fram følelser som undring, skjønnhet og glede. Hva er det som faktisk gir deg en ordentlig dyp god følelse? Prøv å finn frøet, plant det, vann det, tilslutt kan du høste fruktene.
  2. Beslutninger.
    Ta beslutninger som gir deg de gode dype følelsene.
  3. Fremtidsplanter.
    Still spørsmål ved fremtidsplanene dine? Styrker jobb-, ferie- og kjøpsplanene dine en varig god følelse.
  4. Innkjøp.
    Still spørsmål ved det du kjøper. Kjenn på det. Ta deg god tid. Kjenn på det enda en gang.
    - Det første man burde gjøre når man skal kjøpe noe er så stille seg selv spørsmålet: Er dette etisk riktig? Kan jeg utifra den kunnskapen og de meningene jeg har; forsvare dette kjøpet?
    Er du usikker på om det er i strid med din tankegang, bruk internett, bøker og snakk med andre. Ta til deg informasjonen, å form dine tanker. Kan du nå forsvare kjøpet?
    - Trenger du i det hele tatt dette?
    - Om du både kan forsvare det etisk og at et er viktig nok for deg at du må kjøpe det, velg det mest miljøvennlige alternative, økologisk og fairtrade.
  5. Verdier.
    Kjenn etter hva som virkelig har betydd noe og virkelig betyr noe for deg. Kan det stemme at mye av det beste i livet er gratis? Les og lev, la den nye kunnskapen forme dine handlinger.
  6. Intensitet.
    Rett oppmerksomheten inn i nærmiljøet, her og nå - inn til nærmeste kvadratmeter. kan du øke intensiteten? på en større dybde og rikdom i opplevelsen?
  7. Relasjoner.Flytt oppmerksomheten fra ting og personer til forholdet og relasjoner. Kjenn på hva som foregår mellom deg og menneskene, mellom deg og tingene, mellom deg og omgivelsene.
  8. Tyngdepunktet.
    Kjenn etter om du er ordentlig tilstede der du er. Med tyngdepunkt i deg selv.
  9. Sammenligning.
    Klarer du å betrakte livet ditt ut fra deg selv - uten å sammenligne med andre.
  10. Stillhet.
    Skaff deg stillhet. Hvordan kjennes det?


© Louis B-R Wibe
Work is Under Copyright Law.

Not to be Used Without Permission.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar