23.01.2012

Giftig teppesprøyting i våre skoger!

Det er alltid noe å kjempe for!
Jeg har fulgt med på denne saken en stund. Bønnene vil ha litt mer utbytte av grana i skogen sin, litt raskere inntekt. For hvilken pris? Prisen de er villig til å betale er å ytterligere minske mangfolget av planter i skogene, som resulterer i ytterligere å minske mangfolget av alle artene i disse skogene. Hvorfor er dette vært å kjempe mot? Disse skogene er ikke så biologisk verdifulle, det er ikke sjeldene naturtyper. Men poenget er at dette vil fjerne den lille restrerene verdifulle mangfolget i skogene. Tenk om dette blir den populære måten å drive skogbruk på. Da er ikke dette lenger snakk om noen områder i Follo, men i det meste av norsk skog!

Vi står idag ovenfor en betydelig nedgang i både sommerfugler, bier og hummler. Dette skaper stor beskymmringer hos alt fra biologer til fruktelskere. Forskere stides om årsakene til disse problemene. De har kommet fram til at det er mange. En av de er dette fenomenet; Skogeiere som bare ser skogen for bare trær.


Skriv under på underskriftskampanjen:
Stopp giftig teppesprøyting av skog!
Stopp giftig teppesprøyting av skog! - Underskriftskampanje

Dette er saken:

I Follo vil skogeiere sprøyte store områder med sprøytemidlet Roundup som inneholder giftstoffet gyfosat, og denne sprøyting skal skje fra fly. -Vi snakker ikke om Sovjetunionen for 20 år siden, vis snakker om Follo i Akershus i 2012. Her må miljømyndighetene våkne opp og se miljøkonsekvensene og si stopp, sier daglig leder Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge. Det kommer mer og mer informasjon om skadeeffekter av sprøytemiddelet Roundup som det brukes svært mye av i Norge. 


Viltprofessor Olav Hjeljord ved Universitet på Ås advarer også mot dette og viser til at dette vil gi økologiske ødeleggelser på en helt annen måte enn mekanisk rensing av skog. Han sier til Østlandets Blad at denne teppesprøyting tar maten fra fugl og dyr.
http://www.oikos.no/newsread/news.asp?docid=12941&wce=aktuelt

Til høsten vil ti skogeiere i Ski, Vestby og Frogn bruke helikopter til å sprøyte plantefelt med plantevernmiddel inneholdende glyfosat.
http://www.oblad.no/nyheter/vil-sproyte-roundup-fra-helikopter-1.6720040


FOTO: PEGASUS HELICOPTER AS 
Jeg skal undersøke ytterligere om hvilken steder som er aktuelle.

Eieren av Endsjø gård vil sprøyte øst for Langhusveien, mens en annen skogeieren ønsker å sprøyte nord for Ski sykehus.
  


Plantevernmiddelet skal sprøytes fra helikopter. Doseringen er fra 0,3 til 0,45 liter plantevernmiddel per dekar. Sprøytingen skal skje sammen med Viken Skog BA. Pegasus Helicopter skal stå for den praktiske gjennomføringen, som etter planen skal skje mellom 1. august og 10. september i år.
 




Ifølge NMF består Roundup av 41 prosent glyfosat, som er det aktive stoffet i Roundup. De resterende 59 prosent er andre stoffer som polyoxyethylenamin, isopropylamin og noen ingredienser som produsenten Monsanto kaller bedriftshemmeligheter.

– Glyfosat dreper plantene ved å hemme et enzym som er nødvendig for å lage aminosyrer. Virkningen på plantene er at stoffskiftet stopper og at planten dør. Roundup er et selektivt middel som ikke dreper alle plantearter. Arter som blåbær, gran, furu, tyttebær, hvitveis med mer overlever. Vi får altså en endring av de naturlige plantesamfunnene.
Det tar årevis før plantesamfunnene har fått tilbake sin naturlige artssammensetning, påpeker Oddekalv

 http://www.oblad.no/nyheter/forkastelig-giftsproyting-av-skog-1.6720053 


Biotek giganten Monsanto har blitt erklært det verste selvskapte i 2011 by NaturalSociety for å truende både menneskers helse og miljøet.
http://naturalsociety.com/monsanto-declared-worst-company-of-2011/
Virkninger på skogen
Nedbrytingen kan ta opptil 249 dager. Alle sprøytemidler er ødeleggende for dyrenes næringsgrunnlag eller habitat og for det biologiske mangfold hvor det blir brukt. Vi vet for lite om langtidsvirkningene av dette stoffet. Når det gjelder å innføre nye stoffer i naturen, har vi historien mot oss, erklærer Kurt Oddekalv.
– Det arealet som skal sprøytes i Follo i første omgang, rundt 350 dekar, er ikke så stort. Men når en rutinemessig sprøyter de frodigste hogstflatene vil en på sikt redusere lauvinnslaget i skogen og dermed forholdene for de dyr og fugler som er avhengig av lauv. De grepene man gjør i dag, vil bestemme hvordan skogen vil se ut de neste 70 til 100 år, slår Hjeljord fast.

http://www.oblad.no/nyheter/professor-advarer-teppesproyting-tar-maten-fra-dyr-og-fugl-1.6728502
– Fra et helsemessig synspunkt er det ingen grunn til å forby helikopterspredning av glyfosat. Det bør imidlertid følge forskriftens pålegg om å sette opp skilt, slik at en unngår den direkte spruten av glyfosat, er konklusjonen til kommunelegene i Ski.
http://www.oblad.no/nyheter/ingen-kjente-langtidsvirkninger-1.6720047'

Denne saken skal jeg personlig følge veldig nært. Om tiden for sprøyting komme vil jeg være der å bli sprøytet med skogen! Hilsen Louis Wibe

2 kommentarer:

  1. Dette synes jeg er en viktig ting, fint at du er så engasjert i dette. Sprøytemidler er det som truer skogen vår og dyrene og alle plantene i den.
    Foruten utbygging i stor skala da. Stå på::))

    SvarSlett
    Svar
    1. Husk gassmaske så du ikke blir syk.

      Slett