07.10.2011

Kunsten å velge etisk og miljøvennlig elektronikk

Det er vanskelig å forestille seg en verden uten elektroniske gadgets/dingser. Vi er alle avhengige av informasjonsteknologi (IT) hverdag. Faktisk har det forbedret våre liv på mange forskjellige måter. Slik det er med alle handlinger, får de konsekvenser på både godt og ondt.

Dette innlegget handler om hva slags konsekvenser vår griskhet etter teknologiske digsebomser egentlig har. Problemet er på en måte todelt. På den ene siden har vi miljøproblemene og på den andre siden har vi den moderne slave problematikken. 



Moderne IT-slaver
For å prøve å finne ut av problemene knyttet til moderne slave arbeid, ble jeg tilsend disse linkene:
http://goodelectronics.org/
http://procureitfair.org/
Interesserer du deg for dette emnet burde du absolutt ta en titt.
Sidene er veldig flinke på å fortelle hvem som gjør gale ting, men jeg sitter fremdeles med problemet; hva burde jeg egentlig kjøpe.

Når man graver litt i saken, finner man fort ut at mange av teknologiselvskapene får delene sine fra de samme fabrikkene. Så det å si at ett selskap er bedre enn noe annet er veldig vanskelig. Noen store selvskaper som Nokia har egne fabrikker itillegg, der er forholdene noe bedret (siden de er direkte tilknyttet merkenavnet). Men alt i alt tror jeg at de fleste ligger på samme linje.


iSlave Behind the iPhone
Mens Apple presenterer sin nye iPhone 5, har Foxconn arbeiderne som produserer Apple-produktene i Kina fortsatt å møte tøffe arbeidsforhold. Dette er funnene i den nye studien "iSlave Behind the iPhone" av det Hong Kong-baserte arbeids gruppen SACOM, som undersøkte forholdene hos Foxconn. Menneskerettighetsorganisasjoner er skuffet over at Apple fortsatt ikke har lært fra kritikken de har fått rundt menneskehetsrettighets problemer, inkludert høy selvmordsrate og alvorlige tilfeller av forgiftning, ved sine leverandører i Kina.

“Apple is one of the most profitable electronics companies in the world.We think that Apple should not only be concerned about profits, but also for the working conditions in its supply chain,”
Irene Schipper (makeITfair)
Les rapporten: http://makeitfair.org/the-facts/reports/islave-behind-the-iphone

NOKIA
Over det siste tiåret har markedet for mobiltelefoner økte utrolig raskt. I 2010 alene, ble det på verdensbasis solgt 1,6 milliarder telefoner, opp 32 prosent fra 2009. Den finske mobiltelefonen giganten Nokia fortsatt ledet med et salg på 461 millioner telefoner, ble det ett vesentlig fall i deres markedsandel (fra 31 prosent til 25 prosent mellom tidlig 2010 og 2011 Nokia er fortsatt en ledende aktør i mobiltelefonen industrien.

Mellom 2008 og 2011, har makeITfair organisasjonene gitt ut flere rapporter om arbeidsforhold i mer enn ti fabrikker i India, Kina og Filippinene, som produserer deler og mobiltelefoner for Nokia. Rapportene avslører alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven og andre rettigheter. Andre makeITfair rapporter har adressert at arbeidsforholdene de tidlige stadiene av forsyningskjeden, nemlig de forferdelige arbeidsforholdene ved gruvene. Der verdifulle metaller for mobiltelefoner
og annet elektronisk utstyr i tillegg skaper negative dumping av e-avfall i utviklingsland.



Grønn teknologi
Under kan du se en sammenligning av de forskjellige selvskapene og deres plassering i forhold til hverandre og i forhold til renhets-skalaen. For en mer detaljert beskrivelse av de forskjellige selvskapene gå inn på http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/toxics/electronics/
Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch:
Future, Animals, Climate, Earth,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar