05.10.2011

Det finnes en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker

I denne månedens NOAS ARK har Siri Martinsen skrevet en artikkel som heter Instinkt for empati?
Jeg har stjålet noen sitater og noe empirisk data fra den artikkelen å slengt dette innlegget. Du burde absolutt lese artikkelen i sin helhet (kan gjøres ved at du melder deg inn i NOAH for å få det tilsendt i posten)

"Det sterkeste risikokriterium man har funnet for at barn, og særlig gutter, skal utvikle seg til å bli den aggressive part i familievoldsammenheng, er om barnet har opplevd at det utføres vold mot et dyr i familien, og også selv utøver vold mot dyr som barn." Carin Holmberg, dr. sosiologi.

"De som bruker vold mot dyr har større risiko for å utøve vold mot mennesker, og omvendt. Innenfor vårt forskningsmiljø i Norge er ikke dette tatt opp så mye som problemstilling."

Finnes det en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker?

Av personer i behandling for psykiatriske lidelser som viser aggressivitet mot mennesker rapporterer 23 prosent å ha drept hunder og katter med forsett, 18 prosent rapporterer å ha torturert dem. For ikke-aggressive pasienter i behandling for psykiatriske lidelser, har ti prosent drept og fem prosent torturert dyr.

Av menn som skårer høyt på aggressivitet, men ikke er kriminelle, rapporterer 25 prosent å ha utført fem eller flere aggressive handlinger mot dyr. Hos menn som som skårer lavt for aggressivitet fant man ingen tilfeller av vold mot dyr.

Av innsatte i fengsel som soner dom for voldtekt rapporterer 48 prosent å ha begått dyremishandling.

Av personer som har utført seksualiserte drap, har 36 prosent mishandlet dyr i barndom og 46 prosent i ungdomsalder.

Av innsatte i fengsel som soner dom for barnemishandling rapporterer 30 prosent å ha begått dyremishandling.

I en studie rapporterer 63 prosent av innsatte i fengsel som soner dom for generell uspesifisert vold å ha begått voldelige handlinger mot dyr, mens tallet er 11 prosent for innsatte som soner for annet enn voldsdommer. I en annen studie er tallene for voldelig behandling av dyr 56 prosent for voldsdømte innsatte, og 20 prosent for ikke-voldsdømte innsatte.

Sammenstillinger fra studier gjort av Petersen & Farrington i "The link Between Animmal Abuse and Human Violense",


Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch:
Future, Animals, Climate, Earth,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar