04.04.2012

Semesteroppgave i Økologisk Landbruk: Hva er en truet art? Hvem, hvor, hvorfor?

Jeg driver å skriver en oppgave om Økologisk landbruk. I den anledning har jeg skrevet denne korte én siders innledningen om hva er en truet art, hvem er truet, hvor de truet artene lever, og hva gjør at de er truet. Min oppgave kan ikke være lenger en 10 sider, så jeg er ganske fornøyd med å klare å dekke disse store temaene på bare en side (i word).

Kom gjerne med konstruktiv kritikk :)
Husk at jeg prøver å vinkle det mot økologisk landbruk.

Hva er en truet art? Hvem, hvor, hvorfor?
Essensielt i dette arbeidet med biodiversitet og truete arter har vært den Norsk Rødlista. Det er et verktøy som gir prognoser for arters risiko for å dø ut i Norge. Den er basert på de vitenskapelige kriteriene utviklet i regi av Den internasjonale natur-vernorganisasjonen (IUCN). “Rødlista er primært utarbeidet for å bidra til en kunnskapsbasert forvaltning av biologisk mangfold”, står det selv i introduksjons-kapittelet i Rødlista. For å havne på rødlista må en art oppfylle en del kriterier, men det viktigste er at det er minimum 10 prosent sannsynlighet for at arten er borte om 100 år. For kritisk truet arter, er det 50 % sannsynlighet for utdøing innen tre generasjoner, minimum 10 år.

Av de 2398 truete artene som omhandles i Rødlista 2010 er 276 arter (1,3 % av alle vurderte arter) klassifisert som kritisk truet. Det er flest truete arter i artsgruppene biller (444 arter), sopp (418 arter), sommerfugler (340 arter), karplanter (220 arter) og lav (216 arter). Fordelingen av truete andre arter av: fugl (36 arter), pattedyr (16 arter), fisk (8 arter) og amfibier og reptiler (2 arter). Det er flest truete arter lever i de sørøstlige delene av landet, med flest arter i Oslo og Akershus (1462 arter), Vestfold (1132 arter), Telemark (1118 arter), Østfold (1104 arter) og Buskerud (1097 arter).

Halvparten (1838) av alle truete eller nær truete arter lever i habitater tilknyttet skog. Kulturmark med 741 truete eller nær truete arter. Når det gjelder hvilken faktor som er den viktigste vedrørende utdøelse av arter i Norge, så står påvirkning av arters leveområder forårsaket av tidligere eller nåværende menneskelig aktivitet høyest på lista (87 prosent av de 3682 artene som er truet eller nært truet)

De fleste truete og nær truete artene er negativt påvirket av arealedringer knyttet til fysiske inngrep som bolig, vei, osv. ( 2061 arter) og arealendringer knyttet til skogbruksaktivitet (1406 arter). Det som er mest interessant for denne oppgaven er de 661 arter som er antatt å være negativt påvirket av jordbruk eller endring i bruk av nåværende eller tidligere jordbruksareal.

Kilde: Den norsk rødlisten 2010
http://www.artsdatabanken.no/Article.aspx?m=268&amid=8237


Hilsen Louis Wibe

1 kommentar:

  1. kanskje du kunne brukt letter ord og forklart mere! bruk også litt mere bilder så hadde den blitt perfekt rett og slett....

    SvarSlett