09.03.2012

Skagen: Kunsten å invisterer i regnskogødeleggelser



Dette er saken:

En over ett år lang etterforskning av verdens tredje største produsent av papir og papirmasse dokumenterer at selskapet Asia Pulp and Paper (APP) systematisk bryter indonesiske og internasjonale miljøbestemmelser og blander truete treslag i papirmassen.
Norske Skagenfondene har investert over 20 millioner kroner i datterselskapet Indah Kiat, men har hittil ikke villet selge seg ut av selskapet til tross for avsløringene.

Her kan du sende mail Skagenfondene og krev at de trekker seg ut av APP og Indah Kiat.
http://www.greenpeace.org/norway/no/getinvolved/Online-actions/Skog/Skagen-og-oljefondet-ut-av-APP/skagenfondene-ut-av-APP/

Det gjorde selvfølgelig jeg! (jeg synes foresten du også burde bruke ca 15 sekunder av livet ditt til å gjøre det samme, bare følg linken over). Til min overraskelse fikk jeg faktisk svar av Skagenfond.

Slik lyder det:

Hei og takk for e-posten.  

SKAGEN har siden i fjor høst vært inne i en prosess for å se nærmere på vår investering i Indah Kiat. Basis for vår fornyede gjennomgang av Indah Kiat er som alltid vår investeringsfilosofi, våre etiske retningslinjer og vårt mål om å gi kundene best mulig risikojustert avkastning. Akkurat som i alle andre sammenhenger tar vi med oss ny informasjon i våre vurderinger, også de estiske aspektene.

Vi kan bare kommentere på hva vi har gjort med investeringen i Indah Kiat så langt. Siden høsten 2011 har vi redusert vår investering i selskapet etter at fondet kjøpte seg opp i 2009. Posten er pr i dag nede i rundt 20 millioner kroner, eller 0,04 prosent av fondet. Bakgrunnen for salget er våre nye verdivurderinger av Indah Kiat.

Med vennlig hilsen
SKAGEN Fondene
Kundeservice
Nederst på mailen var det slengt med denne informasjonen.

Dobelmoral DELUX
Jeg synes det er interesanst hvordan Skagen prøver å få sin invistering i Indah Kiat ved å oppgi informasjon som skal få oss til å føle at det er en ubetydelig sum som går til ulovlige regnskogs ødeleggelser, mens de på den andre siden prøver å få oss til å føle at de har gitt så mye til andre gode formål. Nå er det slik at denne "ubetydlige" summen som tydligvis har kommet seg igjennom den fornyede gjennomgangen av deres etiske retningslinjer, er litt under halvparten av det de har gitt til veldedighet. De prøver først å vise at så lite penger som de invisterer har lite invirkning, mens de mener at en annen del av penger i en annen invisetering gir resultater det er vært å være stolt av. Jeg vedder på at iløpet av tidene har, skagen invistert langt mer i Indah Kiat enn de noen gang har gjort på veldedighet.
Det eksremt kritikkverdig at de nekter å rekke seg ut at Indah Kait til tross for disse avsløringene, og at de våger å si at de "bare" gir 20 millioner til regnskogødeleggelser. Jeg håper presset på Skagen blir større, slik at de kan ta til fornuft. Kanskje de også burde gå igjennom sin investeringsfilosofi og deres etiske retningslinjer, på nytt!

Hilse Louis Wibe

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar