16.11.2011

Likheter, dem/oss-problematikk og Ikkevold

"I Buddhisme defineres medfølelse som ønsket om å fri alle vesener fra sine lidelser."

Innlegget er basert på Dalai Lama: Et åpent hjerte. Som jeg kjøpte i går.

Likheter
Alle har ett medfødt ønske om lykke, ingen ønsker å lide. Man kan på mange måter si at hensikten med livet er å oppleve denne lykken. Alle har muligheten til å utvikle indre fred og derved oppnå lykke og glede. Mennesker har igjennom evolusjon utviklet en fantastisk hjerne, som har gitt hver og en av oss den samme muligheten til å utvikle indre fred og derved oppnå lykke og glede. Alle mennesker er fysisk sett grunnleggende like. Forskjellene er minimale. Vår åndelige og følelsesmessige likhet er det viktige.

Dem og oss-problematikk
Om man ser på jorda fra verdensrommet, ser man ingen landegrenser, flagg eller landenes navn skrevet over hele landjorden (slik som på en globus). I virkeligheten eksisterer ikke disse grensene. Nå det trekkes en linje i sanden, får vi øyeblikkelig en følelse av "oss" og "dem". Etter hvert som denne følelsen blir sterkere, blir det vanskeligere å se situasjonens realiteter. På en måte er begrepet "oss" og "dem" egentlig ikke relevant lenger, fordi vår nabos interesser også er våre. Bryr vi oss om våre naboers interesser er det grunnleggende sett det samme som å by seg om sine egne interesser. Å bry seg om deres fremtid er å bry seg om vår egen framtid. La meg utdype. Menneske er ett sosialt vesen, vi er direkte avhengig av verden rundt oss; for å ha det bra. Vi trenger sosialt nærvær, i dagens globale setting er vi dessuten avhengig av tusenvis av andre mennesker og dyr for å overleve og for at vi skal være tilfredse. Dagens virkelighet er enkel. Skader vi andre mennesker, dyr eller naturen, skader vi oss selv. Vold mot mennesker, dyr og natur er destruktivt iforhold til din egen lykke, siden du er direkte avhengig av de.

Ikkevold
Vi kan ikke tilintetgjøre våre naboer! Vi kan ikke ignorere deres interesser! Ved å gjøre det vil vi ende med å lide selv. Derfor er begrepet vold uegnet. Ikkevold er den egnede metoden. Ikkevold betyr ikke likegyldighet. Tvert imot, det er viktig å engasjerer seg fullt ut. Men vi må samtidig oppføre oss slik at det ikke bare kommer oss selv til gode. Vi må ikke skade andres interesser. Ikkevold er derfor ikke bare fravær av vold. Det innebærer en følelse av medfølelse og omsorg. En manifestasjon av medfølelse.

Hilsen Louis Wibe leder av

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar