26.01.2012

Drømmen om å bli klimanøytral: klimakvoter!

Dette året har jeg tenkt til å være hundre prosent klimanøytral!
Jeg har fremdeles dårlig samvittighet for flyturen til Tanzania ifjor. Så før jeg kan starte dette året med fullt fokus, trenger jeg å gjøre opp for gamle synder. Det enkleste ser ut til å være å kjøpe klimakvoter. Jeg er absolutt ikke en forkjemper av at man kan kjøpe seg god samvittighet. Det beste hadde vært å unngå å gjøre det som gjør at man får slik lidelse. Skaden er gjort, så det minste jeg kan gjøre er å betale for min synd og gjøre det mer miljøvennlig neste gang.


Klimaet vårt er i endring og folk i Norge er på verdenstoppen i utslipp per innbygger. Mitt klima gir deg muligheten til å gjøre noe i tillegg til å redusere egne utslipp. Kompenser for dine klimagassutslipp og vær med på å finansiere overgangen fra fossil til fornybar energi gjennom klimaprosjekter.

Mitt klimas portefølje består av klimaprosjekter i utviklingsland. I tillegg til å veie opp for klimagasser bidrar prosjektene til en bærekraftig utvikling lokalt, for eksempel gjennom å skape nye arbeidsplasser, ved å overføre teknologi og kunnskap og ved å redusere lokale miljøproblemer.


Her kan du se utslippet fra flyturen
min sammenlignet med det totale årlige
CO2-utslippet per innbygger i Kina, India og Malawi.
fra: Oslo, Norway, OSL
til: Dar es Salaam, Tanzania, DAR 
via: Amsterdam [Schiphol], Netherlands, AMS
tur/retur, økonomi
Flydistanse: 16 626 km
Antall billetter: 1
CO2-utslipp: 3,485 t


Jeg vil veie opp for utslippene med Mitt klima
Totalpris: NOK 613.00

Hva mener du? Er det riktig å kjøpe klimakvoter for tidligere synder?

Hilsen Louis Wibe

23.01.2012

Giftig teppesprøyting i våre skoger!

Det er alltid noe å kjempe for!
Jeg har fulgt med på denne saken en stund. Bønnene vil ha litt mer utbytte av grana i skogen sin, litt raskere inntekt. For hvilken pris? Prisen de er villig til å betale er å ytterligere minske mangfolget av planter i skogene, som resulterer i ytterligere å minske mangfolget av alle artene i disse skogene. Hvorfor er dette vært å kjempe mot? Disse skogene er ikke så biologisk verdifulle, det er ikke sjeldene naturtyper. Men poenget er at dette vil fjerne den lille restrerene verdifulle mangfolget i skogene. Tenk om dette blir den populære måten å drive skogbruk på. Da er ikke dette lenger snakk om noen områder i Follo, men i det meste av norsk skog!

Vi står idag ovenfor en betydelig nedgang i både sommerfugler, bier og hummler. Dette skaper stor beskymmringer hos alt fra biologer til fruktelskere. Forskere stides om årsakene til disse problemene. De har kommet fram til at det er mange. En av de er dette fenomenet; Skogeiere som bare ser skogen for bare trær.


Skriv under på underskriftskampanjen:
Stopp giftig teppesprøyting av skog!
Stopp giftig teppesprøyting av skog! - Underskriftskampanje

Dette er saken:

I Follo vil skogeiere sprøyte store områder med sprøytemidlet Roundup som inneholder giftstoffet gyfosat, og denne sprøyting skal skje fra fly. -Vi snakker ikke om Sovjetunionen for 20 år siden, vis snakker om Follo i Akershus i 2012. Her må miljømyndighetene våkne opp og se miljøkonsekvensene og si stopp, sier daglig leder Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge. Det kommer mer og mer informasjon om skadeeffekter av sprøytemiddelet Roundup som det brukes svært mye av i Norge. 


Viltprofessor Olav Hjeljord ved Universitet på Ås advarer også mot dette og viser til at dette vil gi økologiske ødeleggelser på en helt annen måte enn mekanisk rensing av skog. Han sier til Østlandets Blad at denne teppesprøyting tar maten fra fugl og dyr.
http://www.oikos.no/newsread/news.asp?docid=12941&wce=aktuelt

Til høsten vil ti skogeiere i Ski, Vestby og Frogn bruke helikopter til å sprøyte plantefelt med plantevernmiddel inneholdende glyfosat.
http://www.oblad.no/nyheter/vil-sproyte-roundup-fra-helikopter-1.6720040


FOTO: PEGASUS HELICOPTER AS 
Jeg skal undersøke ytterligere om hvilken steder som er aktuelle.

Eieren av Endsjø gård vil sprøyte øst for Langhusveien, mens en annen skogeieren ønsker å sprøyte nord for Ski sykehus.
  


Plantevernmiddelet skal sprøytes fra helikopter. Doseringen er fra 0,3 til 0,45 liter plantevernmiddel per dekar. Sprøytingen skal skje sammen med Viken Skog BA. Pegasus Helicopter skal stå for den praktiske gjennomføringen, som etter planen skal skje mellom 1. august og 10. september i år.
 




Ifølge NMF består Roundup av 41 prosent glyfosat, som er det aktive stoffet i Roundup. De resterende 59 prosent er andre stoffer som polyoxyethylenamin, isopropylamin og noen ingredienser som produsenten Monsanto kaller bedriftshemmeligheter.

– Glyfosat dreper plantene ved å hemme et enzym som er nødvendig for å lage aminosyrer. Virkningen på plantene er at stoffskiftet stopper og at planten dør. Roundup er et selektivt middel som ikke dreper alle plantearter. Arter som blåbær, gran, furu, tyttebær, hvitveis med mer overlever. Vi får altså en endring av de naturlige plantesamfunnene.
Det tar årevis før plantesamfunnene har fått tilbake sin naturlige artssammensetning, påpeker Oddekalv

 http://www.oblad.no/nyheter/forkastelig-giftsproyting-av-skog-1.6720053 


Biotek giganten Monsanto har blitt erklært det verste selvskapte i 2011 by NaturalSociety for å truende både menneskers helse og miljøet.
http://naturalsociety.com/monsanto-declared-worst-company-of-2011/
Virkninger på skogen
Nedbrytingen kan ta opptil 249 dager. Alle sprøytemidler er ødeleggende for dyrenes næringsgrunnlag eller habitat og for det biologiske mangfold hvor det blir brukt. Vi vet for lite om langtidsvirkningene av dette stoffet. Når det gjelder å innføre nye stoffer i naturen, har vi historien mot oss, erklærer Kurt Oddekalv.
– Det arealet som skal sprøytes i Follo i første omgang, rundt 350 dekar, er ikke så stort. Men når en rutinemessig sprøyter de frodigste hogstflatene vil en på sikt redusere lauvinnslaget i skogen og dermed forholdene for de dyr og fugler som er avhengig av lauv. De grepene man gjør i dag, vil bestemme hvordan skogen vil se ut de neste 70 til 100 år, slår Hjeljord fast.

http://www.oblad.no/nyheter/professor-advarer-teppesproyting-tar-maten-fra-dyr-og-fugl-1.6728502
– Fra et helsemessig synspunkt er det ingen grunn til å forby helikopterspredning av glyfosat. Det bør imidlertid følge forskriftens pålegg om å sette opp skilt, slik at en unngår den direkte spruten av glyfosat, er konklusjonen til kommunelegene i Ski.
http://www.oblad.no/nyheter/ingen-kjente-langtidsvirkninger-1.6720047'

Denne saken skal jeg personlig følge veldig nært. Om tiden for sprøyting komme vil jeg være der å bli sprøytet med skogen! Hilsen Louis Wibe

19.01.2012

Da jeg mistet troen på fremtiden

Dette har på alle måter vært ett merkelig år. 
Sist år startet jeg dette prosjektet, denne bloggen og de virkelig store endringene i mine tanker og handlinger. Jeg tok virkelig ett oppgjør med mine tanker og holdninger, det endte med at jeg ble veganer, dyreverner og miljøvernaktivist. Jeg håper dette året vil fortsette å forme meg i denne positive rettingen.

Jeg har ikke rukket å skrive så mye som jeg har ønsket den siste tiden. Det skyldes primært to ting; den første er universitets og familierelatert, den andre er motivasjons-relatert. Det sistnevnte har jeg lyst til å utdype.

Da jeg mistet troen på fremtiden.
Det ser mørkt ut. Selv om ting sakte men sikkert går i en riktig retning (ett skritt fram, to tilbake, tre skritt fram, ett tilbake.) er jeg redd det vil være for sent. For sent for hva? Jeg er vel bare redd for de uunngåelige konsekvensene av våre handlinger. Ikke vet jeg hundre prosent hva det vil innebære. Men en ting er jeg sikker på; det vil bli smertefullt. En slik depressiv realitet har preget meg i den siste tiden. Det har resultert i liten aktivitet det siste. Jeg måtte bruke tid på å renske opp i sinnet mitt. Hele tankeeksperimentet endte i at jeg dro på ett etterlenget eventyr.

09. januar, 2012
Jeg har tatt meg en velfortjent ferie fra mitt studium av biologi ved UMB. Hele januar har jeg fri. Det tar virkelig på. Både når det gjelder det personlige følelsesliv og andre personlige utfordringer. Men det må da vi alle stri med, likt for alle. Jeg kjente at jeg tenkte å komme meg bort, gjøre noe nytt, noe annet. Så jeg reiser til Finland. Ja, hvorfor Finland? Hvorfor reise i det hele tatt? Jeg er ikke sikker på noen av delene. jeg bare føler det er noe jeg må gjøre. Mystisk, kanskje skjebnen spiller meg ett puss. Uansett tror jeg alle trenger en miljøforandring en gang i blant. Ett eventyr. Jeg håper denne turen vil gi meg det jeg leter etter. Motivasjon, inspirasjon til veien videre. Til utallige år til på skolen, til ett anstrengt jobbmarked, til møter med krig, fattigdom og sult, til møter med lidelser for alle vesener, møter med ignoranse, skam, egoisme, klimaforandringer, vold, turbulens, FREMTIDEN. 
Fremtiden. Jeg må si at jeg er meget redd. Stresset. Det gjør meg vondt å tenke på all smerten, lidelsene og vanskelighetene. Nå ser det ut til at en verden med fred, stabilitet er over. Og jeg er ikke sikker på at dagens lærde har lært meg det som skal til for å takle fremtiden. Nå virker det ihvertfall håpløst.

Jeg kommer til å skrive ett innlegg fra eventyret mitt til Finland, Estland, Latvia og Litauen, på ett senere tidspunkt. Plutselig har jeg ikke datamaskin lenger heller (denne låner jeg av en jeg bor med). Så ikke vær så optimistisk på at det vil skje i nærmeste fremtid, selv om jeg vil forsøke. 

Lidelse
Jeg synes det er ironisk at jeg nå har endt opp med det samme problemet som Siddharta Gautama. Han reiste fra familie, rikdom og behagelige omgivelser; for å finne svar på de samme spørsmål som står ovenfor meg over 2500 år senere. Hvordan kan vår lidelse fjernes?

Jeg pakke sekken, tok med meg de gamle buddhistiske tekstene, å la ut på vandring..

04.01.2012

Fotodokumentar 34#: Beretninger fra Tanzania: Reptilparken


På vei "hjem" fra Kilimanjaro til Morogoro. Stoppet vi på en reptilpark og Masiamuseeum. 
Jeg vil i den anledning si at jeg på ingen måte promoterer det å ha dyr i fangenskap bare for at turister skal kunne få se på dem. Det var med motvilje og med en tung bør over hjertet at jeg ble med de andre inn på parken. De fortalte at fuglene som ble holdt her var "reddet", og så snart de var friske nok skulle bli gitt ett liv tilbake i frihet. Nåvel, kos deg med bildene :)


Vår livlige ikke-engelsktalende sjåfør.
En opp-kveilet afrikansk python 
Rufous Beaked Snake (Rhamphiophis rostratus)

De to bildene over og det under: er kanskje Western Green Snake (Philothamnus angolensis

Mest sannsynlig en Leopard Tortoise (Geochelone pardalis), den største skilpadden i Øst-Afrika.
Vanskelig å si hva det er.
Den tullete fugleboka jeg kjøpte i Tanzania har ikke med noen ugler, så jeg klarer ikke artsbestemme den.
Men den ligner da veldig på den horugla vi har her hjemme i Norge. 
Enda en ugle, som jeg ikke vet hva er.
Jeg klikka litt i fotoredigeringsprogrammet... Kult hva?
No, you didn't!
En eller annen Hauk.

En skummel liten krokodille.

Jeg er så flau over at jeg ikke klarer å finne ut hva dette er? Noen som vet?

Nilen krokodiller (Crocodylus niloticus)



Marsh Terrapin (Pelomedusa subrufa)
Helmeted Guineafowl (Numida meleagris)
En koselig edderkopp :)



© Louis B-R Wibe
Work is Under Copyright Law.

Not to be Used Without Permission.


03.01.2012

RIKT LIV, ENKLE MIDLER

Programmert, løper vi frem og tilbake. Fra butikk til butikk. Aldri har vi kjøpt flere julegaver sies det. Løpe, løpe, løpe. Det går på helsa løs. Mitt nyttårsforsett er inspirert av Arne Næss sitt livsmotto: "Rikt liv, enkle midler". I boken "Livsviktig" tar han opp temaer rundt livsfilosofi. I slutten av boken har han laget "Ti bud" til et rikt liv med enkle midler. I dette innlegget skal jeg gå igjennom disse ti budene.


Menneskets kraft
Jeg starter vært eneste sak jeg skriver om mennesket, ved å minne oss på hva slags særstilling vi står i som art på denne plantene. Nærmest utstyrt med guddommelige krefter har vi skapt våpen og teknologi til å kunne avgjøre alles skjebne.  Men vi er guder i en lånt verden.

Vi har skapt vår egen parallelle verden sammensatt av byer og infrastruktur. Som ett spindelvev har vi stukket vårt nett over hele verden. Vårt skarpe lys har trengt inn i de dypeste villmarker. Vårt lys har aldri strålet sterkere. Fra verdensrommet er vi ikke lenger bare den blå planet, men den opplyste planet. Både med tanke på at vi lyser fra våre lykter og våre hjerner.
Informasjonen i fingerspissene, kunnskaper ved ett tastetrykk, likevel har vi aldri være lenge unna visdom (se innlegget: interessert?).

Skape din livsfilosofi
Først må vi se at noe må gjøres. Så vi må skape våre egne livsfilosofier. Her vil jeg komme med en oppklarende kommentar. Det er for meg viktig å presisere at vi alle må skape våre egne livsfilosofier, vi må komme dit selv, vi må lese andres ta tanker, ideer osv, men det må puttes inn i vårt sinn, i vårt levemønster, i våre hjerter og hjerner. Det er innlysende at du og jeg er forskjellige, derfor kan aldri en livsfilosofi være lik for alle. Noen tanker, noen holdninger og følelser er de samme, men hvordan de virker, hvordan de skaper og transformerer enkeltpersonene er høyst forskjellig fra person til person. Det er en prosess, læring og mestring av sitt eget sinn. Veien er målet, derfor må du ikke stille deg tankeløst til det alle andre mener om livsfilosofi (inkludert det du leser her). Ta all kunnskap til deg, men det er du som skal forme det. Du må tilpasses skoen til din fot.

Som motivasjon, inspirasjon og en push i riktig retning kan det være lurt å se til andre mennesker som har prøvd å løse de samme problemene. Mine største inspirasjonskilder er buddhisme, Dalai Lama, Mahatma Gandhi og Arne Næss. Let litt etter din inspirasjon!



RIKT LIV, ENKLE MIDLER
Fra boken: Livsviktig, Arne Næss og dialogen. Forfattere: Arne Næss, Henrik B. Tschudi (medvirkende). Jeg tar ingen heder å ære i disse 10 tipsene. Men jeg føler at det er i Arnes ånd at jeg videreformidler disse tankene til ett nytt publikum. En mer utfyllende kommentar av punktene er skrevet av meg. 
  1. Den gode følelsen.
    Bruk tid på å kjenne etter hva du faktisk føler. Gå litt dypere inn i følelsesspekteret. Se på hvorfor du føler det du føler. Hvordan føler du og hvordan påvirker disse følelsene deg? Pass på at livet ditt er fult med gode følelser i alle regnbuens farger. Arne Næss trakk fram følelser som undring, skjønnhet og glede. Hva er det som faktisk gir deg en ordentlig dyp god følelse? Prøv å finn frøet, plant det, vann det, tilslutt kan du høste fruktene.
  2. Beslutninger.
    Ta beslutninger som gir deg de gode dype følelsene.
  3. Fremtidsplanter.
    Still spørsmål ved fremtidsplanene dine? Styrker jobb-, ferie- og kjøpsplanene dine en varig god følelse.
  4. Innkjøp.
    Still spørsmål ved det du kjøper. Kjenn på det. Ta deg god tid. Kjenn på det enda en gang.
    - Det første man burde gjøre når man skal kjøpe noe er så stille seg selv spørsmålet: Er dette etisk riktig? Kan jeg utifra den kunnskapen og de meningene jeg har; forsvare dette kjøpet?
    Er du usikker på om det er i strid med din tankegang, bruk internett, bøker og snakk med andre. Ta til deg informasjonen, å form dine tanker. Kan du nå forsvare kjøpet?
    - Trenger du i det hele tatt dette?
    - Om du både kan forsvare det etisk og at et er viktig nok for deg at du må kjøpe det, velg det mest miljøvennlige alternative, økologisk og fairtrade.
  5. Verdier.
    Kjenn etter hva som virkelig har betydd noe og virkelig betyr noe for deg. Kan det stemme at mye av det beste i livet er gratis? Les og lev, la den nye kunnskapen forme dine handlinger.
  6. Intensitet.
    Rett oppmerksomheten inn i nærmiljøet, her og nå - inn til nærmeste kvadratmeter. kan du øke intensiteten? på en større dybde og rikdom i opplevelsen?
  7. Relasjoner.Flytt oppmerksomheten fra ting og personer til forholdet og relasjoner. Kjenn på hva som foregår mellom deg og menneskene, mellom deg og tingene, mellom deg og omgivelsene.
  8. Tyngdepunktet.
    Kjenn etter om du er ordentlig tilstede der du er. Med tyngdepunkt i deg selv.
  9. Sammenligning.
    Klarer du å betrakte livet ditt ut fra deg selv - uten å sammenligne med andre.
  10. Stillhet.
    Skaff deg stillhet. Hvordan kjennes det?


© Louis B-R Wibe
Work is Under Copyright Law.

Not to be Used Without Permission.



02.01.2012

Fotodokumentar 33#: Beretninger fra Tanzania: Kilimanjaro


Jeg vet det begynner å bli en del innlegg fra en tur jeg var på for flere måneder siden... Men jeg har så mye å vise dere! Så derfor fortsetter jeg bare. Denne gangen er bildene fra den fantastiske turen opp Kilimanjaro. Vi dro selvfølgelig ikke opp til toppen, vi var der primært for å se på hvordan naturen forandret seg desto høyere vi gikk. Vi gikk til første base! Flinke oss! Der morsomme er at vi faktisk har gått på Afrikas høyeste fjell, uten noen gang å ha sett toppen (pga tåke).

Enjoy :)
Før
Etter!
Denne fantastiske planten lukker bladene sine ved berøring!

Skummel edderkopp.

Guiden. Det er sånn i alle nasjonal parkene i TZ, at man må ha med seg en guide. For å passe på oss og for å passe på at vi ikke ødelegger noe.  



Rett og slett en helt fantastisk opplevelse å gå rundt i denne regnskogen. 



En helt fantastisk primat! Guereza Black and White Colobus (Colobus guereza)

Det er to veier opp til toppen. Den ene er laget for turister, den slynger seg nydelig oppover landskapet. Den andre er laget for de som bærer bagasjen til turistene. 

Landskapet forandret seg drastisk på utrolig kort tid. Det føltes som å være en liten maur som går i den norske fjellheimen. Likheten er stor mellom denne vegetasjonen og landskapet på våre fjell. Bortsett fra at her er alt mye  høyere. 


Her kan du se toppen av Kilimanjaro!!!! Ser du den ikke? NEI SÅ SYND! For det gjorde aldri vi heller.

Det tåkefulle landskapet rundt første base var helt utrolig! Virkelig magisk.





Kråkebilder...
Selv om det egentlig ikke er så relevant (missforstå meg rett, bildene ble tatt på Kilimanjaro), så var jeg bare veldig fornøyd med disse bildene av en gigantisk kråke...





Kanskje ett av mine favoritt bilder fra hele turen :)
Sykes's Blue Monkey (Cercopithecus albogularis)
Det var helt fantastisk å se de hoppe fra gren til gren over stien. 



En nydelig Sunbird (På mange måter Afrikas kolibrier)

Enda en nydelig og bråkete fugl. Dette er en Hartlaub's Turaco (Tauraco hartlaubi)

Håper du likte bildene :D
Uansett om du gjorde det eller ikke, så vil det komme flere fotodokumentarer fra Tanzania i en god stud fremover.

Hilsen Louis Wibe