29.09.2011

Pil&bue-jakt i Norge - En gjenoppliving av steinaldervåpen?

Norges Skogeierforbund, Norskog, Norges Jeger- og Fiskeforbund, Norges Buejegerforbund og Norges Bondelag har gått sammen om en søknad om et prøveordning for jakt med pil og bue på vilt i Norge.

Tekst i kursiv er utdrag fra uttalelsen fra Rådet for dyreetikk.
http://www.radetfordyreetikk.no/Kommentarer/jaktpogb1001.HTM

Ett Urvåpen...
Da jeg prøvde å finne informasjon om denne saken kom dette argumentet opp mange ganger:
- Det vi kan si med sikkerhet er att bue har virket som våpen i 12000 -15000 år. Tror den vill fungere helt fint inn i fremtiden også.
Jeg vil besvare dette spørsmålet med enn annen uttalelse jeg fant:
- Jeg driver med bue skyting. men dette er jo et helt fjern forslag.... Kanskje vi skal tillate å drepe med øks og spyd etterhvert også?

Ett krevende våpen...
En skadeskutt kanadagås. 
En rekke personer fra bueskyttermiljøene og andre tilhengere forteller at disse moderne buene kan drepe like humant som vanlig skytevåpen. Men (og det er ett viktig men) denne måten å jakte på krever mye mer av en jeger. Vi burde minimere sjansene for at dyr slipper å lide etter at de har blitt skutt, en bueskyttere trenger mye mer trening og ekspertise til å kunne bruke pil og bue som ett ordentlig våpen. Hvor mange dyr må ikke bli skadeskutt før jegeren har lært seg å bruke sitt våpen?

Foto: Marilyn Thornbery. Bildet er fra USA


Med forbehold om at Rådet ikke selv innehar spesialkompetanse på det jakttekniske området, er det nærliggende å anta at risikoen for at dyret ikke blir avlivet raskt og effektivt er større ved bruk av pil og bue enn ved bruk av skytevåpen, bl.a. fordi betydningen av korrekt avstandsbedømmelse og fri bane for pilen vil være større.




Forårsaker større risiko...
Kenguru skadeskutt med pil og bue Woodland
historiske park, Australia. 
Vi må ha regler som minimerer unødvendig risiko og lidelse for dyrene, ikke det motsatte... Skadeskyting av dyr har økt jevnt å trutt med stigningen av antall jegere. Jeg tror at bueskyting vil plusse på store tall på denne statistikken.

Det er også en grunn til at motstanden mot buejakt har økt i både USA og Canada, da man ser at dette som en ren, kynisk "rekreasjonssport" med store omkostninger for dyrene.

Alt for at det skal bli mer spennende...
Det kommer tydelig fram i diskusjonen mellom bueskyterforskjempere og dyrevernsforskjempere hva som er grunnlaget for at de vil gjøre pil og bue jakt lovlig i Norge.
Det blir mer moro/spennende. Man må nærmere byttet (gir større naturopplevelse) og det krever mer presisjon. Forteller bueskytterlaget i en diskusjon om temaet på NRK.

Generelt mener Rådet for dyreetikk at jakt og fangst må foregå på en for dyret så skånsom måte som mulig. Det må sikres gode skyteferdigheter hos jegerne, og jegeropplæringen bør legge vekt på holdningsskapende arbeid og forståelse for viltets evne til å oppleve frykt og smerte. Hensynet til at dyret avlives raskt og effektivt med minst mulig forutgående stress, må etter Rådets syn veie tyngre enn jegerens behov for sportslig spenning.

Broenie skadeskutt med pil og bue i
Bloomington, Indiana, USA.
Den uheldige katten overlevde.
Se video reportasjen ved å trykke her 
Rådet for dyreetikk har enda ett godt argument:
Rådet mener dessuten at jakt med pil og bue ikke bare kan vurderes isolert, men også må ses som et spørsmål om holdninger. Pil og bue er i utgangspunktet et våpen med samme bruksområde som for eksempel et gevær: det er et redskap laget for å drepe under jakt og i krig. Selv om geværet også regnes som idrettsutstyr i moderne konkurranseidrett, brukes det fortsatt som våpen for å skade og drepe mennesker og dyr. Det er derfor strenge regler om kjøp og bruk av skytevåpen. Våpnene skal oppbevares utilgjengelig for uvedkommende, barn og unge inkludert. I den grad barn og unge får tilgang til skytevåpen for eksempel gjennom et skytterlag, skal det være under streng kontroll. Ingen kan heller lage seg et gevær selv. Når det gjelder pil og bue er situasjonen en annen. De færreste tenker på pil og bue som et aktuelt drapsvåpen i dag. Kulturen har "passivisert" dette våpenet og begrenset bruken av det til konkurranseidretten. Pil og bue kan derfor kjøpes av hvem som helst i en hvilken som helst sportsbutikk, eller lages i enkle varianter av barn og unge, uten at foreldrene av den grunn engster seg for at barna deres har et alvorlig forsett om å ta liv. Skulle vi nå gjeninnføre pil og bue som jaktvåpen, blir denne passiviseringen reversert. Hvis voksne mennesker drar på jakt med pil og bue, er det liten grunn til å tro at ikke barn og ungdom vil gjøre det samme. Fugler og katter vil lett kunne bli fristende mål og "bytte" for unge jegere. Selv om det ikke er snakk om spesialiserte jaktpiler eller -buer, kan kraften være stor nok til å gjøre skade. Etter Rådets oppfatning er samfunnet ikke tjent med et slik gjeninnføring av pil og bue som våpen.


Men det er lovelig i Danmark...
Skadeskutt hjortedyr. Foto og sted: ukjent
Det Dyreetiske Råd, vårt danske motstykke, frarådet i 1993 at jakt med pil og bue ble tillatt som en prøveordning i Danmark. Bakgrunnen for at dette ble frarådet var bl.a. at det kunne ta lang tid (timer) før dyret døde, selv etter rimelig presise treff. Saken ble vurdert på nytt og synspunktene opprettholdt  i 1998, da jakt med pil og bue ble allment tillatt i Danmark. Det Dyreetiske Råd la i sin vurdering vekt på at treffsikkerheten var dårlig og at viltet var i live i lenger tid etter påskyting enn tilfellet var for rifle.

Jeg stiller meg bak avgjørelsen fra Rådet for dyreetikk som fraråder at jakt med pil og bue tillates i Norge, heller ikke som prøveordning.





Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch:
Future, Animals, Climate, Earth,


28.09.2011

NSB (Nesten Samvittighetsløs Behandling)

I avisen for en stund tilbake sto det at antall reisene med kollektivtrafikk i Akershus hadde gått opp over 5 prosent. Hurra tenkte jeg, så flott at flere bruker ett miljøvennlig framkomstmiddel. Dette vil sikkert bringe en stor gevinst til oss som er trofaste til kollektivtrafikksystemet.

Så feil kan man ta...
Da jeg så at NSB skulle lage nye soner og priser i Akershus forventet jeg at vi skulle få en belønning for at det var flere som tar toget. Isteden for ett klapp på skulderen, får vi bambusrøret smelt over fingrene. Det nye sonesystemet vil gjøre at månedskort for student vil gå opp fra 800 kr (som i seg selv er latterlig mye) til 895 kr! Hva slags motivasjon er det til at flere skal begynne/fortsette å ta kollektivtrafikk! Dette er for meg helt absurd.

Pengelokomotiv...
Kollektivtilbudet skulle ha vært nesten gratis. Det burde være så billig at folk ikke engang vil tenke på at det er mye mer frihet/roligere/raskere/osv å ta bilen. For oss som ikke har noe annet valg en å ta kollektivtrafikk, vi som har valgt å komme oss framover på en mer miljøvennlig framkomstmetode, vi blir overkjørt av NSB pengelokomotiv hver gang vi står på perrongen.

Er det rart vi får hjerte og karsykdommer...

Sjekk hvor mye du må betale for kollektivtrafikk i det nye sonesystemet!
http://www.ruter.no/Nyps



Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch:
Future, Animals, Climate, Earth,


27.09.2011

Nei til pelsfarm på UMB!

Dette innlegget er basert på artikkelen Med "velferd" skal dyrene flås i noahs ark - magasinet for dyrs rettigheter nr. 2 2008. En reportasje og intervju i anledningen den nye pelsfarmen på Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB). Jeg anbefaler at du leser artikkelen i sin helhet.

6,9 millioner kroner ble investert 

i den nye forsknings farmen på 

UMB da den ble oppført. 


To sølvrevunger i "moderne" bur
 på UMB forskningsfarm,
2008. Foto: NOAH.
"Vi ser på valpene i burene, ser at de sitter inntil hverandre, ser at de leke sloss på nettingen. Man kaller de velferdsindikatorer."

Etologiprofessor Bjarne Braastad på UMB

"De har mat, vann, og kan søke trygghet
- det er det viktigste."
Etologiprofessor Bjarne Braastad på UMB

Ett flott utdrag fra artikkelen:
I en uttalelsen fra UMB sier dere at "velferden for rev i standard produksjon er tilfredsstillende og det utgjør ikke fare for lidelse i merkbar grad". [...]
-Det vi mener er at det er liten fare for at dyrene vil lide alvorlig.
 og ikke verre enn annen husdyrproduksjon. forteller Etologiprofessor Bjarne Braastad.
- Mener dere at rev og mink ikke har essensielle behov som de ikke får dekket i bur?
- Jeg kan ikke tenke meg noen, de har mat, vann, kan søke trygghet - det er det viktigste.
- Ingenting du kan komme på som er viktig utover det?
- De er rovdyr, så det hadde kanskje vært positivt å la dem jakte, men det hadde ikke vært så bra for byttedyret...
- Ingenting annet du tror de savner?
- Det er alltid mye man kan gjøre, men å øke burstørrelsen vet vi f.eks. ikke om er nødvendig, det er ikke forsket på i særlig grad, så det blir synsing.
- Er det synsing å si at bevegelsesfrihet er viktig?
- Nei, bevegelse er viktig, men hva er bevegelsesfrihet?
- Løpe, grave, hoppe, revens typiske jakt og lekesprang...
- Vi vet ikke om de trenger det. Det er ting som ikke er utforsket ennå. Og den politiske ledelsen vil ikke tillate at det lages regler med krav som ikke er faglig dokumentert.

Det å måtte bevise...
Trenger man virkelig å forske på at dyr trenger eller ikke trenger visse elementer fra sin naturlige atferd. Trenger vi bevis for at de lider av å leve hele sitt liv innesperret i ett bitte lite bur. Man ville blitt anmeldt til politiet om du gjorde det mot hunden din! Hva er egentlig den store forskjellen?

Det du ikke ville ha gjort mot en hund...
En annen etologiprofessor, Marc Bekff ved Colorado Universitet, har studert hundedyr i frihet - koyoter, ulv og rødrev - i over 30 år. Han har spesialisert seg på sosial adferd og lekeadferd, og sier følgende: "Rever opplever et vidt følelsesspekter fra glede til sorg. Når de holdes i bur på pelsfarmer innebærer det en dyr følelsesmessig lidelse, på samme måte som hunder som satt hele livet i bur ville lide."

Studenttingets begrunnelse for å ikke legge ned pelsfarmen
Når studenttinget stemte om en nedleggelse av pelsdyrfarmen på Umb, stemte alle studentrepresentanete nei til forslaget om nedleggelse. I sin begrunnelse sa de; Siden det ikke er ulovlig  burde det være en intuisjon som forsker på pelsdyr. Fordi om ikke Umb hadde hatt pelsfarmen ville pelsdyrene hatt det enda verre...

Det er jo ikke ulovlig... er for meg ett utrolig simpelt argument. Spesielt når det er veldig stor debatt rundt at dette skal være lovlig eller ikke. Det å være likegyldig bare fordi det er lovlig, er uholdbart.
Det andre argumentet de kom med er også ganske merkelig, spesielt med tanke på at hovedmålet for en pelsfarm ikke er å bedre livskvaliteten til pelsdyrene. Jeg har forgjeves prøvd å finne noe informasjon på Umb sine nettsider, men de eneste forsøkene jeg kan referere til er erneringsforsøk (altså alternativ fôr). I artikkelen jeg har skrevet ett utdrag fra over står det også:
Gjennom forskning avles det rever som takler fangenskapet med passivitet heller enn flukt og kamp. Langsomt skaper man en ny sort føyelige hunder.

Om du vil lese mer om hva umb selv skriver om sin egen pelsfarm kan du se på denne linken
http://www.umb.no/forsiden/artikkel/moderne-pelsdyrfasiliteter-ved-umb
Artikkelen er Publisert: 17.06.08 Oppdatert: 25.02.09


Reach Out And Touch: Future, Animals, Climate, Earth
inviterer til en fredelig markering mot pelsfarmen på UMB, mandag 14. November.
Dagen etter Noah - for dyrs rettigheter sitt fakkeltog mot pels i Oslo (om mange andre store byer.)

Ta med familie og venner. La oss gjøre dette til noe koselig minnerik kveld og samtidig vise universitetsledelsen om hva vi synes om Akershus siste pelsfarm. Ta med plakater og/eller blomster og telys.

La oss gjøre dette til en betydningsfull dag.
En pelsfarm blir ikke mindre grusom selv om det kalles en forskningsfarm.
Ingen bur er store nok.

http://www.facebook.com/event.php?eid=219063828153999


Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch:
Future, Animals, Climate, Earth,




Norwegian University of Death Sciences


Dette er kanskje å dra det litt langt. Men jeg tror kanskje at denne "kampanjen" kan få folk til å tenke litt mer over hva det egentlig vil si å være ett forsøksdyr. Med andre ord, poenget er å skape litt oppstyr rundt pelsfarmen og annen In vivo forskning på Universitet for miljø- og biovitenskap.

Tortur blir ikke mindre grusomt selv om det
foregår i laboratoriet og kalles forskning.


Er det nødvendig å minne om at dyr har evnen til å føle frykt, smerte og frustrasjon (osv), akkurat som mennesker. Hvorfor skal disse følelsene telle mindre bare fordi et individ er av en annen art enn vår egen? Dyr har egenverdi, i kraft av å være levende og følene skapninger. Alle levende vesener søker lykke og fravær fra lidelse. Vi burde tenke nøyere over hvordan vi legaliserer overgrep ovenfor andre arter. 

Nei til pelsfarm og andre
grusomme In Vivo forsøk på UMB. 




Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch:
Future, Animals, Climate, Earth,


24.09.2011

Moving Planet: Move Beyond Fossil Fuels



Greenpeace/Mateo

Denne dagen har vært en av de morsomste på lenge. Dette er sånn jeg vil at aksjoner skal være. Blide mennesker, miljøvennlige fremkomstmidler og engasjement. Selv om oppmøtet var ganske lite, var vi en koselig gjeng som overtok gatene i Oslo idag. Vi startet å sykle fra Universitetsplassen rundt 12 tiden også videre rundt i Oslo til vi endte på taket av Operaen.

Denne aksjonen foregikk i over 175 land med over 2000 eventer. Poenget med denne aksjonen var å sette fokus på å få oss vekk fra fossilt brensel og inn til en æra med fornybar energi.

Se bilder fra aksjonene verden over på http://moving-planet.org/
Var du ikke med i år, bli med neste gang!
Greenpeace/Bundie
 Hilsen Louis Wibe

leder av Reach Out And Touch:

Future, Animals, Climate, Earth,


Fotodokumentar 27#: Beretninger fra Tanzania: Mikumi National Park



Jeg vet at jeg lovet at det skulle komme ut innlegg fra Tanzania litt oftere. Travle dager gjør det vanskelig å holde slike løfter. Forberedelser vil forekomme. Jeg vil ikke lenger gi slike løfter lite lett.

Uansett, dagens innlegg omhandler vår reise til Mikumi Nasjonal Park. 


En stor flokk med Bøffeler Syncerus caffer
En Gnu Connochaetes taurinus



Yellow-headed Dwarf Day Gecko Lygodactylus picturatus  
En gigantisk gresshoppelignende insekt. 
Black-backed Jackal
Canis mesomelas
(På lang avstand...)
En rød tunge etter å ha spist
 godteri laget av bærene
fra upsidedown treerene. 

Impala Aepyceros melampus
Bøffel
En eller annen type Hornbill (Nesehornfugler)
Det kan være vanskelig å se
men her er det to vortesvin
Phacochoerus africanus

Flodhest Hippapotamus amphibius 
En Libelle
En annen Libelle
En Hegre 
Mungu ni pendo = Gud er kjærlighet
Superb Starling Lamprotornis superbus
Pinnedyr

Håper dere likte dagens bilder! 

Takk for i dag. 



Hilsen Louis Wibe
leder av Reach Out And Touch:
Future, Animals, Climate, Earth,